Vitamínové doplňky mohou nadělat víc škody než užitku

Řada lidí je přesvědčena, že pro udržení zdraví je nezbytné konzumovat vitamínové a minerální doplňky. Desetiletí vědeckého výzkumu ale ukazují, že zdraví příliš neprospívají a mohou být dokonce škodlivé.

Světový trh s vitaminovými doplňky je zlatý důl. Jen multivitaminů se v roce 2011 prodalo za 16 miliard dolarů, přípravků s vitamínem B za 4,5 miliardy a vitamínu C něco přes 4 miliardy.

Největší podíl na masovém nárůstu zájmu o tyto potravinové doplňky se dá připsat jednomu člověku a tím je Linus Pauling. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců 20. století a jako jeden z mála získal hned dvě Nobelovy ceny – za chemii a za mír. Kromě toho ale byl také velkým zastáncem vitamínových doplňků. A za to si nedávno vysloužil od doktora Paula Offita v knize „Do You Believe in Magic?: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine“ přezdívku „největší světový šarlatán.“

Vše začalo, když bylo Paulingovi 65 let a na radu jistého biochemika začal brát vitamín C. Cítil se po něm prý mnohem lépe, a ačkoli byl dříve několikrát do roka nachlazený, od té doby už ani jednou. Postupně proto zvyšoval dávky, až se dostal na 18 000 miligramů denně – to je zhruba 200× více, než je doporučená dávka.

Klepněte pro větší obrázek
Linus Pauling. Zdroj: US-Gov., Library of Congress​

Brzy se z něj stal veřejný propagátor užívání velkých dávek tohoto vitamínu a věřil, že díky němu se ze světa podaří zcela vymýtit nachlazení. Získal si nadšené zastánce a přípravky s vitamínem C začaly brát desítky milionů lidí.

Vědci zpochybňují prospěšnost vitamínových doplňků

Výsledky vědeckého zkoumání vlivu vitamínu C na zdraví ale vypráví zcela jiný příběh. Například vědci z univerzity v Marylandu dávali denně po dobu tři týdnů jedenácti účastníkům tři gramy vitamínu C, zatímco kontrolní skupina dostávala placebo. Všechny pak infikovali virem, který způsobuje běžné nachlazení. Onemocněli všichni a obě skupiny byly nemocné zhruba stejnou dobu, vitamín C jim tedy nijak nepomohl.

Na univerzitě v Torontu zkoušeli rovněž podávat vitamín C nebo placebo, tentokrát 3 500 lidem. Ani zde nebyl vitamín při prevenci nachlazení o nic lepší než placebo. „Nejméně 15 studií už ukázalo, že vitamín C nachlazení nevyléčí,“ tvrdí Paul Offit.

Ve skutečnosti ale výzkumů na toto téma proběhlo ještě více, je proto užitečné vzít je v úvahu všechny. To letos udělala uznávaná mezinárodní organizace Cochrane Collaboration, která ve svém hodnocení vzala v úvahu 55 studií.

Jejich závěr? Pravidelné užívání vitamínu C lidi neochránilo před nachlazením, i když zkrátilo její trvání; v průměru ale o pouhých 8 % u dospělých a o 14 % u dětí. Podle autorů studie tedy plošné podávání vitamínů C nemá význam. Když potom posoudili studie, ve kterých byl podáván vitamín C až po nástupu prvních příznaků nachlazení, zjistili, že vitamín nemá na délku ani závažnost příznaků žádný vliv.

Pauling si ale z negativních výsledků většiny studií nic nedělal a dál propagoval vitamín C ve svých knihách, článcích i veřejných vystoupeních.

Způsobují vitamínové doplňky rakovinu?

Fenomén, kdy geniální vědec zároveň zastává neuvěřitelně iracionální názory (které se většinou netýkají jeho oboru) má dokonce svůj název – Nobelova nemoc. A Pauling propadal iracionalitě stále více. Dospěl dokonce k názoru, že vitamín C léčí i rakovinu. Když jej budeme brát s dalšími vitamínovými doplňky, budeme se prý jednou dožívat až 150 let věku. I zde se ale ukázalo, že realita je jinde. Některé studie dospěly k závěru, že konzumace vitamínových doplňků může u lidí riziko rakoviny ještě zvýšit.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna z provedených studií tvrdí, že pravidelné používání potravinových doplňků s vitamínem C před nachlazením neochrání

Cochrane Collaboration například loni zhodnotila studie týkající se rakoviny plic. Jejich závěr je více než výmluvný: „Na základně dostupných důkazů nelze doporučit užívání doplňků s vitamínem A, C, E nebo selenem, ani samostatně ani v kombinaci, k prevenci rakoviny plic u zdravých lidí. Ve skutečnosti by se kuřáci a lidé vystavení azbestu měli vyhnout užívání doplňků s beta-karotenem, protože je spojen s mírným nárůstem výskytu rakoviny plic a úmrtností.“

K neméně závažným závěrům dospěla studie, která náhodně rozdělila 34 887 mužů do čtyř skupin: jedna dostávala vitamín E, druhá selen, třetí obě substance a čtvrtá skupina dostávala placebo. První dobrovolníci byli rekrutování v roce 2001 a v roce 2011 vědci vyhodnotili, jak se jim daří po zdravotní stránce. Konzumace vitamínu E byla spojena s vyšším výskytem rakoviny prostaty. Závěr vědců proto zněl varovně: „Pozorovaný 17% nárůst ve výskytu rakoviny prostaty demonstruje potenciál zdánlivě neškodných, ale biologicky aktivních substancí, jako jsou vitamíny, poškozovat zdraví.“ Vědci proto v závěru varují konzumenty, aby byli skeptičtí k podobným neregulovaným přípravkům, zvlášť když nejsou důkazy, že by byly zdraví nějak prospěšné.

Jiná studie zveřejněná v roce 2011 zkoumala, jak se užívání vitamínových a minerálních doplňků projevuje na úmrtnosti u 38 772 sledovaných žen: „U starších žen může být několik běžně užívaných vitamínových a minerálních doplňků spojeno s vyšším rizikem úmrtí; tato asociace je nejsilnější u doplňků s železem,“ píšou autoři.

Jedním z posledních příspěvků do diskuze o bezpečnosti potravinových doplňků je letošní analýza studií, které dohromady zahrnuly 91 074 osob. Závěr vědců v tomto případě byl, že konzumace vitamínů a minerálů v tabletách úmrtnost nezvyšuje, ale sami autoři dodávají, že rozdílný výsledek může být způsobený rozdílem v dávkování. Škodlivé může být brát více různých přípravků nebo jejich užívání v nadměrném množství. „Žádný vliv na úmrtnost“ ale současně znamená, že konzumace těchto doplňků život lidem nijak neprodloužila. Pohled na veškeré publikované studie tedy naznačuje, že vitamínové doplňky jsou v nejlepším případě k ničemu a v nejhorším případě nebezpečné.

Výjimka potvrzuje pravidlo

Jednou z mála výjimek je velká studie s názvem „Physicians' Health Study II“, která déle než jedenáct let sledovala 14 641 lékařů. Autoři v tomto případě dospěli k závěru, že každodenní konzumace vitamínových doplňků u testovaných osob o něco snížila riziko rakoviny. A protože jde o velkou a dlouhodobou studii, mnozí zastánci vitamínových doplňků ji považují za důkaz, že tyto přípravky přece jenom zdraví prospívají.

Jenže existují dobré důvody, proč brát tuto studii s rezervou. Asi nejdůležitější je, že testovala desítky možných asociací najednou. Pomáhají vitamíny proti kardiovaskulárním nemocem? Proti očním nemocem? Proti úbytku kognitivních schopností?

Klepněte pro větší obrázek
Nejspolehlivějším zdrojem vitamínů je pravidelná konzumace ovoce a zeleniny

Můžeme si to přirovnat ke hře na ruletě. Pokud vsadíte ve hře jen na jedno číslo a možností je 37, máte jen malou šanci na výhru. Když však vsadíte na třicet čísel zároveň, pak se šance na výhru výrazně zvyšuje – pravděpodobnost v takovém případě stojí na vaší straně. A to je i případ zmíněné studie. Protože zkoumala desítky možných asociací, výrazně tím zvýšila šance, že skupina beroucí multivitaminy si alespoň v jednom ohledu povede lépe. A tím byla v tomto případě rakovina, u ostatních nemocí žádný pozitivní vliv nenašli. Je tedy velká pravděpodobnost, že pozitivní výsledek je pouze náhodný – jak upozornili kritici studie.

Paul Offit proto hovoří o falešné víře „církve vitamínů a doplňků“. A jako většina ostatních vědců dodává, že obecně proti vitamínům nic nemá – všichni je potřebujeme k životu. Ale pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny dostanete do svého těla dostatek potřebných vitamínů a minerálů. Konzumovat je v tabletách je zcela zbytečné.

Diskuze (1) Další článek: CZ.NIC spočítal české domény. Jak jsou dlouhé, kdo je vlastní a co na nich běží?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,