Vědci vyvíjejí umělou inteligenci, která dokáže převádět myšlenky na text

Vědci z Kalifornské univerzity vyvinuli umělou inteligenci, která dokáže převádět mozkovou aktivitu na text. Schopnost číst myšlenky by mohla pomoci lidem, kteří nejsou schopni mluvit nebo psát – například pacientům se syndromem uzamčení (Locked-in syndrom). O zajímavé novince informuje server Interesting Engineering.

Vědecká studie byla publikována v odborném časopise Nature Neuroscience s titulkem „Strojový překlad kortikální aktivity do textu pomocí dekódovacího frameworku“. Spoluautor studie Joseph Makin však zdůrazňuje, že projekt ještě není dotažený do konce.

Čtení myšlenek nebude sci-fi

Do studie byli zapojení čtyři účastníci, kteří měli kvůli epileptickým záchvatům v mozku implantované elektrody. Vědci je požádali, aby nahlas opakovali padesát různých vět a během toho monitorovali jejich mozkovou aktivitu.

Shromážděná data byla následně zpracována pomocí algoritmů strojového učení. Ten je konvertoval do číselné sekvence a porovnal se zvukovou nahrávkou. Po krátkém proškolení byl systém schopen převádět čísla na anglické věty.

Zpočátku takto vygenerované věty nedávaly vůbec žádný smysl, ale jak se algoritmy školily z pořízených záznamů, začaly se učit a zlepšovat. Konečný výsledek však ještě není úplně dokonalý – například větu „Tito hudebníci jsou úžasně sladění.“ umělá inteligence přeložila jako „Špenát byl slavný zpěvák.“

K dokonalosti je ještě daleko

Ačkoli se z uvedeného příkladu může zdát, že umělá inteligence byla ve svých „překladech mozkové aktivity“ poměrně hodně „mimo“, vědci jsou s výsledky spokojeni. Míra chyb se dle nich pohybovala kolem tří procent, což je významně méně než u předchozích podobných experimentů.

Další věc, kterou bude nutné vyřešit, je skutečnost, že studie sledovala souvislost mozkové aktivity s mluvenou řečí. Pro pacienty trpící syndromem uzamčení a pro ty, jež nikdy ve svém životě nemluvili, však bude nutné analyzovat odezvu mozku na myšlenky.

Asi největším nedostatkem tohoto řešení je nutnost používat mozkové implantáty. To je přeci jen zásah, který nebude pro většinu potenciálních uživatelů akceptovatelný. Vědecký tým proto stále pracuje na vylepšování své technologie tak, aby byla použitelná v praxi.

Diskuze (12) Další článek: Minecraft dostane ray tracing. Nvidia zveřejnila nové detaily

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,