V osmnácti jako v patnácti: Dnešní děti se do dospívání nehrnou!

  • V dnešní hektické době se může zdát, že děti pospíchají, aby užuž byly dospělé
  • Nejnovější výzkumy amerických dětských psychologů ale svědčí o opaku
  • Mládež se do dospěláckých aktivit dvakrát nehrne

Obecné mínění říká, že dnešní děti dospívají nebezpečně rychle. Nová americká studie Heejung Parkové a Jean Twengeové publikovaná ve vědeckém časopise Child Development ale dokazuje, že tamější děti začínají se sexem nebo konzumací alkoholu později než předchozí generace.

Po roce 2000 je také u amerických teenagerů jasně patrný klesající trend v podílu těch, kteří řídí auto, mají po škole brigádu nebo chodí na rande. Jestliže v roce 1991 mělo zkušenost se sexem 54% amerických středoškoláků, pak v roce 2015 už to bylo jen 41%. Z hlediska aktivit, které považujeme za typické pro dospělé, se dnešní osmnáctiletí Američané chovají jako dřívější patnáctiletí.

Podle Twengeové je jedním z příznivých důsledků této změny v chování teenagerů nápadný pokles těhotenství mezi mladistvými dívkami. Spojeným státům patří v tomto ohledu přední příčka mezi ekonomicky rozvinutými zeměmi. Na tisíc dívek ve věku od 15 do 19 let připadá v USA 57 těhotenství. Pro srovnání, ve Švýcarsku otěhotní jen osm z tisíce dívek stejného věku.

Studie Parkové a Twengeové vychází z údajů nasbíraných od více než osmi milionů teenagerů ve věku od 13 do 19 roků pocházejících z nejrůznějších oblastí USA, z rozličných etnik i sociálních skupin. Zpočátku se Parková a Twengeová domnívaly, že americké děti mají více práce s domácími úkoly a že se víc věnují mimoškolní činnosti. To se ale nepotvrdilo. V tomto ohledu je na tom americká mládež stále stejně. Dnešní děti školu flákají dokonce o trochu víc než starší ročníky.

Co se mění, je způsob trávení volného času. Mladí jsou přilepení ke svým počítačům nebo mobilům a jejich společenské aktivity se odehrávají převážně prostřednictvím elektronické komunikace. K tomu, aby si popovídali s kámoši, nemusí vyrazit ven a tím se snižuje i pravděpodobnost, že si s nimi dají pivo nebo něco ostřejšího. Také sexuální vyžití se přesouvá do sféry elektronické komunikace. Dnešní teenageři například sledují mnohem častěji pornografii, než jejich předchůdci.

Ani to ale asi není úplné vysvětlení, protože omezení dospěláckých aktivit bylo u americké mládeže patrné ještě před internetovým boomem. Dříve začínají s dospěláckými aktivitami děti z velkých rodin nebo děti z rodin s nízkými příjmy. To naznačuje, že děti žijící v nejistých podmínkách jsou nuceny se dřív stavět na vlastní nohy, zatímco děti vyrůstající v příznivějších podmínkách k tomu nic nenutí.

I když se v USA neustále zvětšují rozdíly mezi movitými a chudými vrstvami, v průměru se sociální podmínky v rodinách zlepšují a to s sebou nese i odkládání dospěláckých aktivit do pozdějšího věku.

Názory na důsledky prodlouženého dospívání se různí. Někteří dětští psychologové jsou přesvědčeni, že vzhledem k prodlužujícímu se lidskému životu není na odkládání dospělosti nic špatného. Jiní se ale obávají, že tak pomalu ale jistě směřujeme ke generaci, která nebude ochotná nést plnou zodpovědnost a bude se chovat dětinsky i v pokročilém věku.

Zdroj: Child Development

Diskuze (8) Další článek: Apple na GitHubu: zdrojový kód jádra operačních systémů iOS a macOS je nyní open source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,