eGovernment | Soudy | EET

Ústavní soud zrušil některé body EET. Třeba nesmyslnou evidenci bezhotovostních plateb

Ačkoliv elektronická evidence tržeb EET u nás běží už nějaký pátek, v následujících měsících se nejspíše dočká některých změn. Ústavní soud dnes totiž vyhověl žalobě 41 poslanců a zrušil některé sporné body, které mají přestat platit ke konci příštího roku.

Z hlediska IT je asi nejzajímavější zrušení § 5 písm. b) zákona č. 112/2016 Sb., podle kterého se má EET evidovat u bezhotovostních plateb. Proti tomu se stavěly třeba e-shopy, podle kterých jsou platby kartou a převodem dostatečně transparentní a už evidované, je tedy nesmyslné, aby byly registrované ještě jednou v rámci EET, což e-shopům jen zvyšuje náklady.

966946775
Účtenka EET v e-mailu za bezhotovostní platbu. Toto tedy brzy zmizí.

Ústavní soud si myslí to samé a autory zákona kritizoval za to, že se stát nemá chovat jako velký bratr:

„… neboť tržby plynoucí z bezhotovostních převodů jsou poměrně dobře dohledatelné a není tedy dostatečně silný a legitimní zájem státu na jejich plošné evidenci. Stát musí dodržovat určité jisté informační sebeomezení, může-li jím zajišťované funkce zabezpečit i jinak. V opačném případě dochází k porušení práva na ochranu soukromí a na informační sebeurčení tak, jak je tomu v tomto případě,“ píše ÚS v tiskové zprávě.

ÚS dále zrušil uvádění DiČ na účtenkách, protože se v případě fyzických osob jedná o jejich rodné číslo, a zrušil náběh dalších etap EET.

Diskuze (8) Další článek: Bitcoin už spotřebuje tolik energie jako celé Dánsko. Brzy nejspíše překoná i Českou republiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,