Umělá inteligence dokáže diagnostikovat rakovinu kůže

  • Nahradí doktory umělá inteligence?
  • Experti ze Stanfordovy univerzity vyvinuli unikátní systém pro diagnostiku rakoviny kůže
  • Výsledky prvních testů jsou úžasné

Nový systém umělé inteligence (AI) dokáže odhalit příznaky rakoviny stejně dobře jako lékaři. V dohledné době by navíc mělo dojít k jeho zmenšení a následné integraci do chytrých mobilních telefonů, což by mohlo zachránit nemálo životů (není žádným tajemstvím, že mnoho lidí vyhledává odbornou pomoc teprve až když už jim opravdu „teče do bot“, čímž rapidně snižují své šance na uzdravení).

Podle odborníků ze Stanfordovy univerzity se klíčem k úspěchu stal algoritmus, který se dokáže učit z dat. „Je velmi silný. Místo abychom do počítačového kodu napsali přesně to, na co se má zaměřit, necháváme ho, aby na to přišel sám,“ uvedl spolutvůrce tohoto projektu, Andre Esteva.

Dotyčná umělá inteligence byla „školena“ pomocí 129 450 detailních snímků kožních lézí, reprezentujících více než 2000 různých chorob. Její autoři si rovněž vypůjčili jistý algoritmus Googlu, schopný rozpoznávat na obrázcích kočky a psy, a upravili jej tak, aby dokázal identifikovat rozdíly mezi kožními znaménky.

Následovalo první testování, do kterého se zapojilo celkem 21 kvalifikovaných dermatologů. Z výsledků plyne, že AI si nevedla o nic hůře než ostřílení profesionálové.

Tato technologie však rozhodně není určena k nahrazení doktorů a podle dostupných informací bude uvolněna pro veřejnost teprve tehdy, až bude opravdu jisté, že nestanovuje falešné diagnózy.

Zdroj: Stanford University

Diskuze (2) Další článek: Project Neon: takto bude za rok vypadat Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,