Třetí obličej za život: První člověk na světě podstoupil druhou transplantaci obličeje

Transplantaci obličeje si již nechalo udělat několik desítek lidí. Ale dvě po sobě? To už je o něčem jiném. V současné době na celém světě naleznete pouze jediného muže, který je absolvoval.

Důvodem ovšem rozhodně nebyla touha po zviditelnění, ale skutečnost, že první transplantát – který dostal před cca 12 lety – jeho tělo nakonec odmítlo. Proto se francouzští odborníci rozhodli pro další zákrok, při kterém použili tvář od jiného dárce.

Zatím není možné říct, zda operace byla úspěšná. Pokud tomu tak ale bude, půjde o vpravdě famózní výsledek, který pacientům přinese novou naději.

„Tento štěp poprvé ukázal, že opakovaná transplantace je v případě chronického odmítnutí možná,“ komentovala to francouzská biomedicínská agentura a National Hospital Service v rozhovoru pro The Telegraph.

Příjemci transplantátů vždy musí počítat s možností, že jejich organismus výsledek snahy chirurgů zničí. Aby toto riziko snížili, po zbytek života užívají imunosupresivní léky, které však mohou způsobit velké zdravotní problémy. Například historicky první žena s transplantovaným obličejem, Isabelle Dinoire, zemřela v roce 2016 na rakovinu.

Lidé, kteří tento zásah potřebují, jsou však obvykle tak znetvoření, že podstoupení dotyčné procedury pro ně rozhodně není jen o pouhé obnově tkáně. „Může to být tvář někoho jiného, ale když se podívám do zrcadla, vidím sebe,“ uvedla svého času Dinoire.

Zdroj: Futurism

Diskuze (3) Další článek: Adata ED600: jak přeměnit jakýkoliv disk v odolné externí úložiště s USB 3.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,