Tohle vás nepotěší: Nový výzkum naznačuje, že řada lidí trpí u zubaře úplně zbytečně

Z výsledků sedmileté studie, kterou provedli australští odborníci, plyne, že tradiční – a ne právě příjemná – stomatologická metoda „vyvrtat a vyplnit“ by se mnohdy vůbec nemusela aplikovat.

„Není nutné, aby pacienti měli výplně, protože ty v řadě případů zubního kazu nejsou potřebné,“ komentoval to Wendell Evans z University of Sydney. „Tento výzkum signalizuje potřebu zásadního posunu ve způsobu, jakým dentisté přistupují k zubnímu kazu… Naše studie ukazuje, že ve srovnání se současnou praxí je mnohem výhodnější preventivní přístup.“

Stomatologové si dlouhou dobu mysleli, že kaz postupuje velmi rychle a proto se ho snažili co nejdřív odstranit, aby se zabránilo rozpadu povrchu zubu. Podle Wendella a jeho týmu ale kaz není vždy progresivní – a i pokud je, pracuje značně pomaleji, než si většina lidí myslí.

„Například průnik z vnější vrstvy zubu (skloviny) do vnitřní vrstvy (dentinu) trvá průměrně 4 až 8 let. To je spousta času na to, aby se kaz odhalil a léčil, než vznikne dutina vyžadující výplň,“ vysvětlil Evans.

Vědci proto navrhli tzv. Caries Management System (CMS), který mimo jiné zahrnuje ošetření počínajících kazů vysoce koncentrovaným fluoridovým lakem. Tento systém zredukoval riziko prolomení skloviny o 30 až 50 %.

„CMS ukázal, že počínající kaz může být zastaven a zvrácen a že potřeba vrtání a plnění byla dramaticky snížena. Zub by měl být vyvrtán a vyplněn pouze v případech, kdy je již zřejmé, že je v něm skutečný otvor (kavita),“ uzavřel Evans.

Zdroj: EurekAlert!

Diskuze (32) Další článek: Ve Francii zakážou školákům mobily. Chtějí snížit kyberšikanu a přimět děti hrát si venku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,