Tesla vyhrála nad borovicemi. Může skácet les u Berlína kvůli továrně Gigafactory, ale nebude to zadarmo

Tesla staví nedaleko Berlína, v braniborském kraji kolem města Grünheide, továrnu Gigafactory 4. Musí kvůli ní vykácet velkou plochu borovicového lesa a ekologové napadli tento záměr u soudu. Tesla musela s kácením na pár dnů přestat, soud ale nyní rozhodl, že může zase pokračovat.

Záměr vybudovat v Německu továrnu oznámil Elon Musk v listopadu 2019. Začátkem letošního roku se začalo s přípravou a Gigafactory má být v provozu už v polovině roku 2021.

Továrně se někdy říká Giga Berlin, pod tímto názvem má i své heslo na Wikipedii. Bude vyrábět akumulátory a pohonné jednotky pro vozy Tesla, auta zde bude také montovat – Model 3, Model Y a budoucí modely. Kapacita továrny bude až půl milionu vozů ročně, zaměstná přes deset tisíc lidí.

Proti Gigafactory se ale ozvaly ekologické organizace v čele s Grüne Liga Brandenburg. Protestují především proti vykácení 300 hektarů lesa (u dvou třetin se tak už stalo) a velké spotřebě pitné vody v oblasti blízko přírodní rezervace. Ekologové požádali soud, aby Tesle tento záměr zakázal, ten ale ve čtvrtek 20. února rozhodl, že firma může pokračovat. Ovšem za několika podmínek:

Co největší část lesa je potřeba skácet ještě před tím, než se na jaře v lese objeví mláďata místní zvěře. Potom je potřeba počkat a nechat například zahnízdit ptactvo. Tesla se musí postarat o místní netopýry, najít jim nové místo, zabránit plazům a dalším zvířatům, aby se vraceli na pro ně nebezpečné prostředí stavby, citlivě přestěhovat mraveniště.

Němečtí ekologové nejsou v názoru na vykácení lesa jednotní. I zástupce strany Zelených prohlásil, že není potřeba vždy protestovat proti všemu a je absurdní mluvit o lese, když jde ve skutečnosti o borovicovou plantáž. Stromy byly v bývalém východním Německu vysázeny kvůli výrobě překližky (podle jiných zdrojů lepenky).

Na tomto videu z 15. února je vidět, že Tesla je už s přípravou místa pro svou továrnu poměrně daleko:

Zdroje: DW, Bloomberg, Morgenpost

Diskuze (110) Další článek: Externí SSD s USB-C a rychlostí až 1 GB/s. Adata představila moderní řešení externího úložiště

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,