Tesla odložila představení elektrického kamionu, a tak ji předběhl Daimler

Tesla na dnešní den původně plánovala představení svého elektrického kamionu, ale nakonec oznámila odklad premiéry až na 16. listopadu. Uvolnila tak pozornost pro konkurenční Daimler, který nezaváhal a svůj nový elektrický náklaďák právě představil na tokijském autosalonu.

Daimler máme spojovaný nejčastěji se značkou Mercedes-Benz, ale pod koncern spadá i japonské Fuso, odnož Mitsubishi zabývající se vývojem a výrobou užitkových vozidel. A právě pod značkou Fuso byla elektrická novinka představena – jmenuje se e-Fuso Vision One Truck.

Jedná se o nákladní automobil klasické konstrukce, tedy s oddělenou kabinou a variabilním nákladním prostorem. Uveze až 11 tun nákladu, a to do vzdálenosti až 350 km. To na nákladní automobil není mnoho, počítá se tedy spíše s nasazením pro zásobování v rámci měst a jejich okolí. Tam slabší dojezd není tak zásadní a převáží výhoda ekologického provozu.

Premiéru si odbyl zatím jen funkční koncept, ale ten je de facto předobrazem finálního stroje, který se začne prodávat do čtyř let. Je možné, že se do té doby podaří technologii akumulátorů ještě optimalizovat a dojezd bude větší. Automobil bude dodáván do Evropy, USA a Japonska.

Technických podrobností zatím moc odhaleno nebylo. Víme zatím jen to, že akumulátory mají kapacitu 300 kWh a jsou umístěné v platformě. Nosnost vozidla oproti současné verzi obdobného modelu s dieselovým motorem klesla o 1,8 tuny.

Pro Fuso to každopádně není první nákladní automobil na elektrický pohon, jen první těžkotonážní. Už nyní prodává menší elektrický model eCanter, který je ale spíš takovým prvotním pokusem sloužícím spíše pro marketing. Uveze maximálně 3,5 tuny nákladu a dojezd má pouze do 100 km.

Pod značkou Mercedes-Benz pak Daimler vyvíjí nákladní automobil eTruck, který poslouží k přepravě až 26 tun nákladu a mohl by posloužit i jako tahač. Současné technologie mu předurčují dojezd cca 200 km, což je pro tento typ vozidla málo. Vývoj proto pokračuje a Mercedes-Benz očekává nasazení až v příští dekádě.

Diskuze (14) Další článek: Dost bylo Lištičky. Seznam ji nahradil novými doplňky pro Chrome a Firefox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,