Talentovaný muzikant přišel o část ruky. Nyní hraje pomocí inovativní protézy

Vědci z Georgia Institute of Technology navrhli nový typ protetické ruky, který umožňuje individuální pohyb prstů. Inspirací pro tvorbu tohoto zařízení se stala jejich dlouhodobá spolupráce s Jasonem Barnesem, kterého již v roce 2014 změnili v „kybernetického bubeníka“.

Jason před pěti lety utrpěl těžký úraz elektrickým proudem a ztratil pravou ruku těsně nad loktem. Ani tato událost mu však nezabránila bubnovat. Udělal si vlastní protézu a zanedlouho získal místo na Atlanta Institute of Music.

Zlom přišel v okamžiku, kdy se Barnes seznámil s inženýrem Gilem Weinbergem, který vymyslel robotickou protézu ne s jednou, ale hned dvěma paličkami. Jednu z nich může Jason ovládat svaly své paže a to pomocí elektromyografických (EMG) senzorů. A druhou…

„Druhá palička má vlastní mysl,“ uvedl svého času Weinberg. „Bubeník se v podstatě stává kyborgem. Je zajímavé sledovat ho, jak hraje a improvizuje částí své ruky, nad kterou nemá úplnou kontrolu.“

Nyní Gil a jeho kolegové přišli s další vychytávkou. Ta nositeli protézy umožňuje kontrolovat jednotlivé prsty – a to tak dobře, že může mačkat klávesy na keyboardu atd. Nejšílenější ovšem je, že ani tato „klavírní ruka“ nespoléhá na mozkové impulsy a místo toho komunikuje přímo s Barnesovými svaly (některé pohyby prstů jsou řízeny svaly, které vedou až k lokti).

Dotyčná technologie funguje díky ultrazvuku a algoritmu, který v závislosti na tom, co se Jason právě snaží dělat, přenáší svalové záškuby na prsty. Podle odborníků by mohla být používána i k dalším aktivitám kladoucím větší nároky na jemnou motoriku – například k umývání či česání.

Zdroj: ScienceAlert

Diskuze (5) Další článek: Sony prodalo už 70 milionů Playstationů 4 a dva miliony helem pro virtuální realitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,