Tajemství legendárních lvů-lidožroutů odhaleno

Vědci provedli analýzu mikroskopického opotřebení chrupu lvů, kteří v roce 1898 zabili cca 35 dělníků pracujících na stavbě železničního mostu přes řeku Tsavo v Keni. Výsledky potvrzují názor, že řádění „Ducha“ a „Temnoty“ – jak se dotyčným šelmám říkalo – zapříčinily dentální potíže. Ty jim zkomplikovaly lov zeber, buvolů a dalších velkých zvířat, která se dokážou bránit mnohem účinněji, než neozbrojení lidé.

Nelze tak tvrdit, že lvy by ke změně stravovacích návyků dohnalo zoufalství způsobené tehdejším nedostatkem jejich přirozené kořisti. „Lovit lidi pro ně nebylo posledním východiskem – spíš nejjednodušším řešením problému, se kterým byli konfrontováni,“ řekla Larisa DeSantis z Vanderbilt University.

Klepněte pro větší obrázek
„Aktivnější“ z obou lidožroutů od řeky Tsavo se mj. potýkal s bolestivým abscesem a ztrátou zubů (vlevo). Oproti tomu na čelisti lidožrouta z Mfuwe jsou patrné vícečetné léze a další zranění (vpravo).

Odborníci se rovněž zajímali o lva z Mfuwe (Zambie), který má podle dostupných informací na svědomí minimálně 6 obětí. Ten trpěl vážným strukturálním poškozením čelisti. Zdá se tedy, že při vzniku lidožrouctví opravdu mohou hrát rozhodující roli různé bolestivé infekce, zranění... zubů nebo obličejových částí lebky.

„Naše data naznačují, že tito lidožraví lvi nekonzumovali těla svých zvířecích či lidských obětí kompletně. Místo toho se zdá, že lidé jim jen doplňovali jejich již tak pestré jídelníčky,“ vysvětlila DeSantis.

Připomeňme, že Ducha a Temnotu nakonec zastřelil britský podplukovník John Henry Patterson. Jejich ostatky jsou uloženy v chicagském Field Museum of Natural History.

Zdroj: Vanderbilt University, Foto: The Field Museum

Diskuze (4) Další článek: Brno otevřelo největší českou dílnu pro bastlíře. Kladívka, vrtačky, 3D tiskárny, laserové řezačky. Je tu vše

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,