Supertenký elastický displej může být přímo na kůži. Je to budoucnost smartphonů?

  • Japonští vědci představili nový typ elastického tenkého displeje
  • Displej může být umístěn přímo na kůži a zobrazovat důležité informace
  • Zatím má velmi nízké rozlišení, ale ukazuje možnou budoucnost

Vědci z tokijské univerzity pod vedením profesora Takao Someya prezentovali nový typ ohebného elastického displeje, který je velmi tenký, takže může být bez problému umístěn i na lidskou kůži. Díky propojení se stejně flexibilními senzory může sloužit pro rychlé snímání a zobrazování zdravotního stavu pacienta.

Nositelná elektronika hraje čím dál důležitější roli a vědci se snaží neustále zmenšovat senzory i další druhy elektroniky tak, aby je člověk či případný pacient mohl pohodlně nosit. Čím lehčí, tenčí a přizpůsobivější konstrukce a materiál, tím samozřejmě lépe. A právě tímto směrem jde i flexibilní elektronika a displeje, na které se v tomto případě zaměřili i japonští vědci ve spolupráci se společností Dai Nippon Printing.

Flexibilní senzor

Základem prezentovaného systému je velmi lehký a flexibilní senzor, který se nanáší přímo na kůži. Obsahuje soustavu nanoelektrod a řídící část, která se v nejnovějším případě stará o zpracování signálu pro měření EKG a jeho následné bezdrátové posílání do externího zařízení, kterým může být počítač, ale také třeba mobilní telefon. Již dříve byly představené podobné senzory schopné snímat teplotu nebo elektrické vlastnosti svalů.

Data mohou být v reálném čase zobrazována na displeji na kůži, na telefonu nebo přímo odesílána do cloudu, kde k nim má neustále přístup třeba váš doktor. Dle testů senzor nezpůsobil na kůži žádné poškození či zánět ani po týdnu nošení.

Elastický displej na kůži

Mnohem zajímavější částí je ale nový typ elastického displeje, který slouží právě pro zobrazování například zmíněného EKG v reálném čase. Samotný displej je tvořený červenými mikrodiodami s rozlišením pouze 16 x 24 pixelů, což je sice hodně málo, ale pro zobrazování základních grafických informací to stačí.

Jeho tloušťka je pouze 1 mm a displej lze natahovat až o 45 % jeho původní délky, včetně možnosti různého překrucování a podobně. Ohýbat a protahovat ho lze navíc neustále, což je vzhledem k umístění na kůži nutností.

Produkce do tří let

Při vývoji prototypu už vědci používali materiály a metody, které jsou využívané i při hromadné výrobě. Díky tomu by jejich plány zrealizovat hromadnou výrobu těchto senzorů a elastických displejů na kůži do 3 let, měly uskutečnit poměrně snadno.

I když je čeká ještě další vylepšování a optimalizace, na trhu bychom se s tímto řešením tak mohli setkat kolem roku 2021, kdy by rovněž mohl mít displej i vyšší rozlišení a možná i další barvy. Vzhledem k další miniaturizaci lze předpokládat, že se zmenší i elektronika a napájecí systém, který může být rovněž vyřešena pomocí elastických solárních článků a tedy bez nutnosti nabíjení.

Samotný elastický displej navíc ukazuje možnost, kterou by se mohly vydat smartphony, respektive chytré hodinky. Otázkou ale je, jaká forma zobrazování většího množství informací do budoucna zvítězí – jestli to bude podobný typ elastického displeje nebo prostě brýle pro rozšířenou realitu. To se ale dozvíme až za pár let.

Diskuze (13) Další článek: Jak ušetřit za volání a internet? Hitem jsou rodinné tarify. Tady je jejich přehled

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,