USA | Ransomware | Rusko | Petya

Spojené státy obviňují Rusko, že do světa vypustilo zákeřný ransomware

Bílý dům vydal prohlášení, že podle zjištění amerických vyšetřovatelů stojí Rusko za vypuštěním ransomwaru NotPetya. Ten v červnu minulého roku ochromil množství počítačů zejména v Evropě. Stanovisko USA je tak přidalo k totožnému názoru britských vyšetřovatelů, upozornila agentura Reuters.

„Šlo o část pokračujícího kremelského úsilí o destabilizaci Ukrajiny,“ stojí v krátké zprávě USA. Právě Ukrajina byla kybernetickým útokem nejvíce zasažena.

Ransomware přitom paradoxně využíval uniklé hackerské nástroje americké NSA. Zákeřný byl také tím, že ačkoliv šlo o vyděračský virus, zaplacení výkupného obětem nepomohlo a data zůstala i nadále zašifrovaná. Podle zjištění Kaspersky Lab hackeři zřejmě ani neměli postup, jak data opět dešifrovat. Jejich primárním úmyslem zjevně nebylo škodlivým kódem vydělat, ale škodit.

Rusko vinu odmítá

Původ útoku v ruské armádě vidí i britské ministerstvo zahraničí, které svůj názor prezentovalo minulý týden. „Tento útok byl zamaskovaný jako kriminální čin, ale jeho účelem bylo v první řadě rozvracet,“ uvedli Britové.

Zatímco USA slibují mezinárodní důsledky, Moskva jakoukoli vinu opakovaně odmítá. Obvinění považuje za nepodložené.

Diskuze (11) Další článek: Těžil bitcoin, a rušil tak LTE signál T-Mobilu. Americká FCC jej vyčmuchala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,