Speciální zrcadlo pro onkologické pacienty nefunguje, dokud se na něj neusmějete

Ne nadarmo se říká, že veselá mysl je půl zdraví. Spoustě lidí však do smíchu ani trochu není. Do této kategorie jednoznačně spadají i pacienti s rakovinou.

A právě pro ně designér Berk Ilhan navrhl tzv. Smile Mirror. Nejde o klasické zrcadlo, ale o zarámovanou obrazovku s kamerou. Software pro rozpoznávání obličeje nejprve vyhodnotí, zda se ten který člověk usmívá… a teprve potom se povrch displeje změní z matného na reflexní.

Berka k tomuto projektu inspiroval rozhovor s jednou ženou, která mu prozradila, že v prvních dnech po diagnóze pro ni bylo velmi těžké podívat se do zrcadla a připustit si, že trpí rakovinou.

„Výrazy našeho obličeje ovlivňují to, jak se cítíme. Pokud ohýbáme naše obličejové svaly k úsměvu, naše mozky si myslí, že se stalo něco dobrého a v důsledku toho se cítíme šťastně,“ řekl tvůrce Smiler Mirror v rozhovoru pro CNN Tech.

Těžko říct, zda nám předstíraný úsměv skutečně může zlepšit náladu, ale v případě onkologicky nemocných je rozhodně lepší zkusit tohle, než nutit je do pozitivního myšlení. Jistá studie z roku 1997 totiž ukázala, že jim to může způsobit nemalé psychické problémy.

Pro úplnost dodejme, že Ilhan Smile Mirror momentálně prodává jen v omezeném množství a to za částky v rozmezí 2-3000 USD. Doufá však, že časem bude moct snížit cenu a nabídnout je nemocnicím.

Zdroj: CNN Tech, Berk Ilhan

Váš názor Další článek: Test Asus Lyra: Wi-Fi v celém domě není věda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,