Špatná zpráva: Rusko ohlásilo první případy přenosu ptačí chřipky H5N8 z drůbeže na člověka

Rusko oznámilo první případy přenosu chřipky H5N8 z ptáků na člověka. Místní zdroje uvádějí, že při prosincové epidemii ptačí chřipky v drůbežárně na jihu země bylo nakaženo sedm zaměstnanců. Hlavní hygienička Anna Popova uvedla, že všech sedm lidí „se nyní cítí dobře“.

Dle Popové byla rychle přijata adekvátní opatření k zastavení šíření infekce. Poměrně zásadním faktem je skutečnost, že nebyl potvrzen přenos viru mezi lidmi – všichni nakažení se infikovali od drůbeže. Případy byly nahlášeny Světové zdravotnické organizaci, informuje BBC.

Ptačí chřipka H5N8

Hlavní hygienička mimo jiné pochválila „důležitý vědecký objev“ ruské laboratoře Vektor, která izolovala genetický materiál viru ze vzorků odebraných infikovaným pracovníkům. „Objev těchto mutací, kdy virus ještě nezískal schopnost přenosu z člověka na člověka, dává nám všem, celému světu, čas připravit se na možné mutace a reagovat adekvátně a včas,“ uvedla Popova.

V posledních několika měsících byla ohniska ptačí chřipky, způsobované virem H5N8, zaznamenána v Rusku, Číně, na Středním východě, v severní Africe i v Evropě. Nevyhnula se ani Česku - Státní veterinární správa eviduje od 21. ledna šest ohnisek v chovech drůbeže a stejný počet u volně žijících ptáků.

V minulosti bylo zaznamenáno několik kmenů ptačí chřipky s prokázaným přenosem na člověka – jmenovat můžeme například H5N1, H7N9 a H9N2. Z těchto kmenů byl pro lidi nebezpečný hlavně H5N1 – na celém světě bylo od ledna 2003 do 4. února 2021 zaznamenáno 862 infikovaných lidí, přičemž 455 z nich (53 %) zemřelo. Zatím poslední případ byl hlášen 13. října 2020 z Laosu.

Připravuje se vakcína

Většina případů infekce člověka ptačí chřipkou je spojena s přímým kontaktem s infikovanou živou nebo mrtvou drůbeží. Aktuální kmen H5N8 je pro ptáky smrtelný až v 75 %, nicméně až dosud nic nenaznačovalo jeho možnému přenosu na člověka.

Biologické výzkumné centrum Vektor již oznámilo zahájení prací na vakcíně proti tomuto chřipkovému viru. V dohledné době by měla být spuštěna první fáze klinických testů na lidech, nicméně je nutné počítat s tím, že výzkum potrvá přinejmenším několik měsíců.

Kmen H5N8 není žádnou novinkou – první známé ohnisko bylo hlášeno v Irsku již v roce 1983. Zde muselo být zabito 8 000 krůt, 28 020 kuřat a 270 000 kachen. V roce 2014 řádil tento virus v Jižní Koreji, na podzim a v zimě na přelomu let 2016 a 2017 se objevil v Evropě a Asii.

Diskuze (21) Další článek: Téměř 30 tisíc počítačů od Applu obsahuje malware Silver Sparrow. Experti netuší, co vlastně dělá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,