SpaceX bude vypouštět 4 425 satelitů na oběžnou dráhu, poskytnou všudypřítomný internet s rychlostí 1 Gb/s

  • SpaceX si zažádalo u FCC o povolení vypustit celkem 4 425 satelitů na oběžnou dráhu Země
  • Cílem je pokrýt rychlým internetem celý svět
  • Rychlosti v rámci jednoho uživatele by měly začínat na 1 Gb/s

Už na konci roku 2014 Elon Musk prozradil, že v rámci společnost SpaceX, která se zabývá vývojem vlastních znovupoužitelných raket a vydělává na přepravě nákladu do vesmíru, chystá i nový komunikační systém.

Ten by měl pokrývat celou naší planetu a dostat se tak do míst, kde není žádný komunikační systém k dispozici. Kromě Země chce ale Elon Musk tento systém posléze použít i na Marsu, kde chce vybudovat lidskou kolonii.

Satelity o velikosti auta

Podle zveřejněného dokumentu má SpaceX v plánu vypustit v průběhu let celkem 4 425 satelitů. Bude se ale jednat o menší satelity o velikosti 4 × 1,8 × 1,2 metrů a s hmotností 386 kg. Finální rozměry budou určitě větší, protože po vypuštění do vesmíru dojde k rozevření solárních panelů a antén. Pro srovnání – ty největší satelity váží i několik tun, ale experimentuje se i se zcela miniaturními s hmotností několika gramů. Každopádně na oběžné dráze Země je nyní 1 419 satelitů různých rozměrů, takže to bude poměrně velký přídavek.

Systém by měl využívat několik výšek, ve kterých se budou satelity na oběžné dráze pohybovat. Nejníže by mělo jít o 1 150 km a nejvýše pak 1 275 km nad zemským povrchem a důvodem počtu a výšky satelitů je pokrytí většiny míst na Zemi. Jedná se o takzvané NGSO neboli „non-geostationary orbit“

Klepněte pro větší obrázek
Detaily výšky a pokrytí satelitním signálem (Zdroj: FCC)

Vypouštění satelitů bude nejdříve začínat pouze v rámci jedné výšky a mělo by se jednat o 1 600 satelitů. Pouhých 800 satelitů by přitom mělo stačit na pokrytí celých Spojených států. Právě na tomto trhu lze očekávat, že bude platforma startovat.

Rychlost spojení 1 Gb/s na jednoho uživatele

Systém by měl pracovat na frekvenci 24 GHz a je určen pro použití s pozemní anténou o velikosti krabice od pizzy a s cenou jednotek tisíc korun. Řešení tak nechce konkurovat optickým přípojkám a podobně, ale spíše pokrýt trh tam, kde jsou jiná řešení problém nebo příliš nákladná na provoz.

Může se jednat o školy, domy, mobilní stanice (včetně automobilů) a podobně, zkrátka jakékoli místo použití, kde je přímá viditelnost na oblohu. Rozhodně se ale nejedná o konkurenci bezdrátového mobilního připojení, kdy stačí zabudovaná anténa v telefonu. Zda se toho v budoucnu dočkáme třeba s pokročilejšími čipy a anténami, je zatím otázkou.

SpaceX počítá s tím, že jeden satelit nabídne stahování rychlostí kolem 20 Gb/s a v rámci celé sítě satelitů by celková agregovaná propustnost měla být kolem 90 Tb/s. Bude ale záležet na mnoha okolnostech a lze počítat s tím, že se bude dařit rychlost komunikace neustále zlepšovat i se stejnými satelity, které už budou kolem Země kroužit. Hardware by měl být použitelný přibližně pět až sedm let.

Rychlost stahování u jednoho koncového uživatel by se měla pohybovat kolem 1 Gb/s s odezvou pouze 25-35 ms, což je použitelné i pro náročnější věci jako je třeba videopřenos nebo hraní her.

Vysoké náklady, které se rychle zaplatí

Vývoj, výroba, přeprava a správa satelitů bude pochopitelně hodně nákladná záležitost. I kdyby se podařilo dostat cenu za jeden takový satelit na nižší jednotky milionů dolarů, stále bude potřeba minimálně několik miliard dolarů investice na samotné satelity a dalších několik miliard na jejich přepravu na oběžnou dráhu. I když si SpaceX jistě udělá sám sobě výhodnou cenu a přepraví s většími raketami více satelitů najednou, je to stále obří investice.

Klepněte pro větší obrázek
Raketa Falcon 9 od SpaceX

Nesmíme ale zapomínat, že poskytování rychlého všudypřítomného internetu bez omezení (s vlastní anténou si budete moci přejet kam budete chtít), je o obrovský trh. Z počátku lze nejspíše čekat hlavně zacílení na podnikové nasazení v problémovějších oblastech se špatnou dostupností internetu, ale později určitě i specializaci na koncové uživatele. Podle statistik je 4,2 miliardy lidí na naší planetě stále bez internetu, což je více než polovina všech obyvatel.

Komunikační firmy patří mezi nejhodnotnější na světě a nelze se tomu divit – přenos informací je klíčovou součástí civilizace. O vlastní řešení se pokouší Google s balóny nebo Facebook se solárními letadly, ale ani jedno řešení není tak univerzální, jako právě to, které chce zrealizovat Elon Musk v rámci SpaceX. Google má ale spolu s dalšími do SpaceX zainvestováno, takže se tento projekt těší podpoře i od těchto významných hráčů.

A kdy se všudypřítomného, rychlého a hlavně dostupného internetu od SpaceX dočkáme? Podle předpokladů by měly být příští rok vypuštěné první testovací satelity. Prvotní fáze finálních satelitů, které už budou pokrývat vybranou oblast planety, by měla být realizována v roce 2020.

Vlastní systém chce i Samsung

Podobných satelitních „internetových“ projektů se v minulosti objevilo několik a některé jsou stále ve fázi vývoje. Zda se ale dostanou do finále, je zatím velkou otázkou. Na cestě je totiž spoustu problémů a zatímco jiní na nich zkrachují, Elon Musk si je dává pravidelně k snídani.

Klepněte pro větší obrázek
Návrh satelitního systému od Samsungu

Mezi nadějné ale rozhodně patří například systém od Samsungu, který počítá s 4 600 satelity ve výšce 1 200 kilometrů. Satelity by měly používat frekvenční pásmo 100 GHz. Samsung má rozhodně dostatek financí a inženýrů pro uskutečnění tohoto projektu, takže uvidíme, jak se bude vývoji bude dařit.

Možná nás čeká budoucnost, ve které už nebudou mobilní operátoři, ale zůstanou pouze velikáni (Apple, Google, Samsung, SpaceX a podobně), kteří budou prodávat zařízení svázaná přímo se satelitním všudypřítomným internetem.

Diskuze (43) Další článek: Seagate uvedl první mobilní 5TB disky v malém 2,5palcovém rozměru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,