Smutná zpráva: Zemřel geniální britský fyzik Stephen Hawking

Dnes v noci zemřel Stephen Hawking, považovaný za nejúspěšnějšího teoretického fyzika současnosti. Podle dostupných informací naposledy vydechl ve svém domě v Cambridge.

Hawking se dožil 76 let, což lze svým způsobem považovat za zázrak. V jednadvaceti letech mu totiž diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, tedy nemoc napadající nervový systém. Tehdy lékaři tvrdili, že bude žít maximálně další dva roky.

Tento výjimečný muž se zajímal především o problematiku černých děr a možnosti propojení kvantové mechaniky s obecnou teorií relativity. S oblibou však komentoval i atraktivní témata z jiných oborů – například umělou inteligenci či genetické inženýrství. V roce 2010 přišel s tvrzením, že cestování časem je možné (ale pouze dopředu) a o čtyři řoky později popřel existenci klasicky vnímané černé díry.

Stephen Hawking během svého života získal řadu prestižních ocenění. Kromě toho byl členem nejvýznamnějších učených společností (Papežské akademie věd, Královské společnosti atd.). Napsal zhruba 200 vědeckých publikací. Mezi jeho nejznámější díla patří Stručná historie času či Ilustrovaná teorie všeho.

Samostatnou zmínku si zaslouží i jeho účinkování v několika seriálech – třeba v Teorii velkého třesku. Hawkingův syntezovaný hlas můžete slyšet ve skladbách Keep Talking a Talkin' Hawkin od hudební skupiny Pink Floyd.

Hawking zastával názor, že vesmír v pomyslném čase nemá žádný okraj, žádné hranice. Velký třesk byl podle něj nevyhnutelným důsledkem fyzikálních zákonů. Jinak řečeno, právě díky těmto zákonům vesmír klidně mohl vzniknout sám od sebe a z ničeho – přestože řadě lidí tato představa dělá problém. „Byl skvělým vědcem a výjimečným mužem, jehož dílo a odkaz budou žít dlouhé roky,“ uvedly Stephenovy děti Lucy, Robert a Tim.

Diskuze (66) Další článek: Spotify vypne přehrávání těm, kteří blokují reklamu v bezplatné verzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,