Severní Koreu od jaderného pokušení možná odradí protiraketový systém THAAD

  • Před pár dny proběhl další úspěšný test protiraketového systému THAAD
  • Tento systém 11. července zachytil cvičnou balistickou raketu středního doletu a zlikvidoval ji
  • THAAD si stále drží pozoruhodnou 100% úspěšnost

Americká vládní agentura Missile Defense Agency (MDA), která je součástí Pentagonu, ve spolupráci s americkou armádou před pár dny uspořádala úspěšný test protiraketového systému THAAD. Testovaný systém 11. července (2017) zachytil cvičnou balistickou raketu středního doletu a zlikvidoval ji. Tento test systému THAAD přitom následoval vzápětí po dalším testu severokorejské balistické rakety.

THAAD, čili anglicky Terminal High Altitude Area Defense, je americký mobilní protiraketový systém vyvinutý společností Lockheed Martin, který slouží jako obrana zejména proti balistickým raketám krátkého a středního doletu. Jeho úkolem je chránit před takovými raketami kriticky významné cíle, ať už vojenské anebo civilní.

THAAD ničí balistické rakety při opětovném vstupu do atmosféry, a to nikoliv explozí, nýbrž kinetickou hlavicí, která zlikviduje protivníkovu raketu velkou energií nárazu. Systém dokáže zničit cíl zhruba do výšky 150 km nad zemí a do vzdálenosti až 200 km.

Zmíněný nejnovější a velmi realistický test systému nesl označení Flight Test THAAD (FTT)-18. Letoun amerického vojenského letectva Boeing C-17 nejprve ve vzduchu nad Pacifikem severně od Havajských ostrovů vypustil balistickou střelu.

Pak přišla na řadu 11. dělostřelecká brigáda protivzdušné obrany, která operuje se systémem THAAD na aljašském ostrově Kodiak. Jejich systému se podařilo tento cíl zachytit, sledovat a poté završit test jeho zničením.

Realitu testu zvýšila i skutečnost, že vojáci obsluhující komponenty systému THAAD neměli informaci o přesném okamžiku vypuštění cvičné balistické rakety.

THAAD má stále 100% úspěšnost

Podle vedení Missile Defense Agency to byl naprostý úspěch. Podle statistiky jde o 14. zlikvidování testovaného cíle ze 14. pokusů. Systém THAAD si tedy stále drží pozoruhodnou stoprocentní úspěšnost.

Podle dosavadních výsledků tento systém předčí výkony amerického národního Systému pozemní obrany pro střední fázi letu GMD (Ground-based Midcourse Defense). Ten má sice na kontě více testů, jejich úspěšnost je ale zřetelně nevyvážená.

Kvůli neutuchající zálibě brutálního severokorejského režimu v jaderných a raketových testech se USA již v roce 2015 rozhodly přesunout systém THAAD do Jižní Koreje. Přítomnost tohoto systému výrazně zvýší obranyschopnost země a zejména hlavního města Soulu proti případnému severokorejskému raketovému útoku.

S tímto krokem nesouhlasí Čína a také Rusko, které mají obavy především z umístění moderního radaru AN/TPY-2. Navzdory tomu byl přesun první baterie systému THAAD do Jižní Koreje zahájen v březnu 2017.

Zdroj: Scout Warrior, Foto: U.S. Army

PATRIOT Advanced Capability 3 (PAC-3) a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) v akci:

Diskuze (3) Další článek: Facebook plánuje předplatné pro články. Zdarma jich půjde přečíst jen deset

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,