Rusko chce do roku 2030 přistát na Měsíci s lidskou posádkou

Po povrchu Měsíce se za posledních 50 let prošlo pouze dvanáct lidí, přičemž bez jediné výjimky se jednalo o americké astronauty, zapojené do programu Apollo. Žádná jiná země až dosud lidskou posádku k naší přirozené družici nevyslala. Rusko však má ambiciózní plán – do roku 2030 chce mít na Měsíci své kosmonauty.

Ve čtvrtek 23. května měl na půdě Moskevské univerzity přednášku vedoucí ruské státní korporace pro kosmické aktivity Dmitrij Rogozin, během které odkryl mnoho detailů o vesmírném programu. Hovořil o aktivitách a plánech Roskosmosu, včetně možného přistání lidské posádky na Měsíci.

Přistanou Rusové na Měsíci?

Z přednášky bylo evidentní, že se Rogozin snaží studentům vykreslit obraz Roskosmosu jako možný cíl jejich kariéry. Mladí lidé totiž mají o tento obor nevalný zájem, k čemuž do značné míry přispívají zprávy o malých mzdách, nízké morálce a nedostatku finančních prostředků.

Server Ars Technica získal podklady k Rogozinově přednášce, ze kterých vyplývá plán přistát do deseti let na Měsíci s lidskou posádkou. Východní velmoc by se tak zapojila do závodu mezi programem NASA Artemis a čínskými lunárními ambicemi.

Prvním krokem je vývoj rakety s nosností 103 tun, jejímž úkolem bude vynést na oběžnou dráhu kosmickou loď. Ta by měla následně pokračovat k Měsíci, kde kosmonauti přistanou s lunárním modulem. Z hlediska technických parametrů se projekt podobá aktualizované verzi NASA Space Launch System, známé jako Block 1B.

Ambiciózní plány

Zkušební lety by měly začít v roce 2029, kdy je v plánu test lunárního modulu a nafukovacího modulu pro měsíční základnu. O rok později by pak mělo následovat přistání lidské posádky. Podle Rogozina je dokonce možné, že se povede uskutečnit tyto fáze v dřívějších termínech.

Rogozin dále uvedl, že nevěří v potenciál Měsíce pro průmyslové využití, což je téma, které je klíčovou složkou amerických a komerčních plánů na vyslání lidí. Strategickým důvodem, proč mít na Měsíci lidskou posádku, by mohla být role měsíční stanice v obraně proti kometám a asteroidům.

Rogozinova vize se však nesetkala pouze s kladným přijetím. Uznávaný ruský analytik Vadim Lukaševič v tomto kontextu mluví o těžkých časech, které Roskosmos čekají. Přednáška podle něj byla poslední kapkou a Rogozinovi prý hrozí odvolání z funkce.

Diskuze (34) Další článek: Čínští výrobci mobilů Xiaomi a Oppo ukázali funkční prototyp kamery schované pod displejem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,