Robotická plachetnice SailBuoy nepotřebuje posádku. Sama pluje dlouhé měsíce a zkoumá oceány

Pro mořský a oceánský výzkum není vždy nutné stavět, kupovat a provozovat velké lodě. Hodně věcí zvládnou i malé automatické stroje.

Toto je plavidlo SailBuoy norské firmy Offshore Sensing. Na délku měří 2 metry, váží kolem 60 kg včetně 10 kg nákladu, kterým mohou být nejrůznější senzory. Loďky dokážou sbírat meteorologická a oceánografická data, měřit vlny, hledat rybí hejna, kontrolovat kvalitu vody, únik ropy, rozšíření vodních řas apod.

Klepněte pro větší obrázek
Konstrukce automatické loďky SailBuoy

Plavidlo se vypustí z lodě a několik měsíců může rychlostí až 1–3 uzly (1,8–5,5 km/h) plout a sbírat data bez zásahu člověka. Energie z baterií (400 Wh) stačí na půl roku provozu bez nabíjení a k tomu je paluba plná solárních dobíjecích článků. Mise tak může trvat až jeden rok.

Navíc není potřeba jet na plný výkon hned od začátku. Zatím postačí jen navigace a energie pro otáčení stěžněm s pevnou plachtou; senzory se mohou aktivovat až na místě, kde je potřeba měřit. SailBuoy nepotřebuje pohonný motor, funguje jako plachetnice. S centrálou loď komunikuje přes VHF, GSM nebo satelitním Iridiem.

Klepněte pro větší obrázek
SailBuoy po dvouměsíční misi, při které urazil 4 500 km Atlantským oceánem

U takového zařízení je důležitá odolnost. SailBuoy při testech odolal silným vlnám i pádům z dvanácti metrů na vodní hladinu. A na videu se podívejte, co se stane, když přes něj přejede velká nákladní loď. Vlna loďku pokaždé odhodí na stranu jako gumovou kachničku. Se svou konstrukcí a hmotností je prakticky nepotopitelná.

Váš názor Další článek: Každý si může dovolit Teslu. Začala prodávat nabíječku mobilů a powerbanku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,