Qualcomm opět zažaloval Apple, chce zakázat výrobu i prodej iPhonů v Číně

Qualcomm s Applem se v poslední době nemají zrovna rádi, což ukazují i žaloby za porušení různých patentů z obou stran. Nejen to je důvod, proč Apple například začal více používat Intel jako dodavatele čipsetů pro mobilní připojení. Tentokrát se ale Qualcomm pustil do Applu na jednom z největších trhů.

Čína je pro Apple opravdu velmi důležitým trhem, protože kvůli mnoha omezením prodává na tomto trhu stále relativně málo a tak je s postupným vyřešením problémů možné dostat prodeje na mnohem vyšší úrovně, klidně i o miliardy dolarů za čtvrtletí. Čína je zkrátka pro Apple pořád oblastí pro další růst.

Klepněte pro větší obrázek

Právě v Číně ale podal Qualcomm žalobu na Apple, který podle něho porušuje technologie a patenty, jež patří Qualcommu. Konkrétně se jedná o řešení v oblasti správy napájení a vylepšeného dotykového ovládání Force Touch. Apple je dle informací používá v iPhonech a tak žaloba požaduje zastavení výroby a prodejů. Je jasné, že Apple nedovolí zastavení výroby, i kdyby měl případnou pokutu zaplatit a řešit spor později, přeci jen v Číně se vyrábí iPhony pro celý svět a zastavení výroby by bylo i obrovským problémem pro čínskou vládu, protože by to znamenalo obrovské propuštění.

Dle analytiků webu Bloomberg jde ale o patenty, které nejsou nijak zásadní a tak se Qualcomm snaží s novou žalobou spíše jen zvýšit tlak pro jednání s Applem ve starších a důležitějších sporech.

Qualcomm nedávno ukázal i technologii pro snímání otisků prstů pod displejem:

Diskuze (3) Další článek: Jak to vypadá, když roztočíte fidget spinner ve vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,