První stůl s technologií virtuálního hologramu pro více uživatelů bude v prodeji už příští rok

  • Euclideon vytvořil funkční prototyp stolu, který využívá technologie virtuálního hologramu
  • Pro zobrazení stačí mít jednoduché brýle
  • Systém funguje pro více uživatelů zároveň

Společnost Euclideon představila prototyp specializovaného stolu, který v kombinaci s jednoduchými a lehkými brýlemi dokáže vytvořit virtuální hologram i pro více osob. Jedná se o formu částečné rozšířené reality, kdy je obraz generován v rámci stolu a brýle se starají o zobrazení pouze úhlu pohledu pro pozici daného uživatele. Řešení by se mělo začít prodávat už v příštím roce.

Pokud jde o trojrozměrnou grafiku, před několika lety vzbudila povyk jedna malá australská společnost Euclideon, protože jí dle tvrzení podařilo vytvořit revoluční grafický engine „Unlimited Detail“, který nespoléhá na polygony, ale na virtuální „atomy světla“. Veškerá grafika je tak tvořená světelnými tečkami, respektive voxely a tvůrci se chlubili tím, že jejich engine dokáže efektivně zobrazit miliardy těchto částic pomocí současného počítačového výkonu. Díky tomu mohou být mapy a struktury objektů neuvěřitelně detailní a přesné, stačí je třeba i naskenovat laserem z reálného prostředí.

Po několika letech klidu se firma postupně zaměřila i na holografické technologie zobrazení, kde je 3D pohled s vysokými detaily důležitý podobně jako u virtuální reality. Tvůrci dokonce upozornili i na názory jednoho z hlavních inženýrů Oculus Rift, podle kterého je pro VR nutné přejít na nový systém grafického zobrazování, protože polygony a další technologie, které dobře fungují na plochých 2D obrazovkách, nejsou vhodné pro virtuální realitu a vnímání hloubky v rámci všech objektů a prostoru.

Holografický stůl

Vyvinutý systém holografického stolu o rozměrech 1,5 x 1,5 metru je schopen zobrazit jakoukoli trojrozměrnou grafiku. Může jít tak třeba o klasické modely z CADu, ale také o přesnější obrazce, které byly přesně naskenované a vytvořené v rámci enginu a nástrojů od společnosti Euclideon.

Dle tvrzení je systém schopen zpracovat i terabajty dat, které dokáže trojrozměrně zobrazovat ve formě hologramu, jež je viditelný pouze přes průhledné brýle (sklíčka pro rozdílné frekvence pro každé oko). Brýle jsou lehké a jednoduché, podobně jako třeba ty, které se dodávají s 3D televizemi nebo je dostanete při promítání 3D filmu v kině.

Euclideon se chlubí tím, že se jedná o první holografický systém pro více uživatelů a v jednu chvíli ho mohou využívat až čtyři lidé. Samotný holografický obraz se zobrazuje pouze do okrajů „displeje“ na stole a jen do výšky 60 cm nad stolem.

Aby se každému zobrazoval trojrozměrný holografický obraz ve správném úhlu, je nutné snímat jeho pozici, respektive pozici brýlí. To zajištuje integrovaný systém senzorů ve stole, zatímco řešení jako Oculus Rift nebo HTC Vive to mají pomocí externí krabičky. Konkrétní detaily o konstrukci tvůrci nepublikovali, ale na první pohled nepůjde o mechanický laserový systém, ale spíše o kombinaci více jednoduchých kamer.

Počet pozic, ze kterých lze na holografický obraz koukat, je nicméně omezen na osm - proto jsou maximum čtyři lidé, každý má totiž dvě oči. Nejedná se tak o plynulé 360stupňové zobrazení, což je velká škoda a jen to ukazuje, že technologie je v tomto směru poměrně zastaralá a vychází z principů podobných u 3D televizí.

Slepá cesta?

Holografické stoly od Euclideonu jdou v tuto chvíli do výroby a v prodeji by se měly objevit v únoru roku 2018. Cena za jeden včetně brýlí by se měla pohybovat mezi 50 tisíci až 60 tisíci dolarů (přibližně 1 800 000 Kč s DPH), což ukazuje, že cílovou skupinou jsou spíše bohaté podniky a podobně. Firma dokonce přetáhla byznysového experta ze společnosti Namco a plánuje do budoucna vyrábět i větší modely.

I když se jedná o zajímavou „hračku“, nelze se vyhnout pocitu toho, že přišla pozdě. Blíží se totiž doba brýlí pro rozšířenou realitu, které vyrábí většina velkých technologických společností a které umožní volný pohled kamkoli a vytvoření virtuálního „hologramu“ kdekoli, nikoli jen na nějakém omezeném prostoru, respektive extrémně drahém stolu. Co myslíte vy? Dejte vědět do komentářů.

Diskuze (5) Další článek: Google Assistant pro iOS je konečně k dispozici i v Evropě, dorazí ve vlnách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,