Proč je homeopatie tak oblíbená, i když je to v jádru nesmysl

Homeopatie představuje asi nejoblíbenější druh alternativní medicíny na světě. Přestože její základní principy – formulované německým lékařem a chemikem Samuelem Hahnemannem (1755-1843) – jsou natolik nesmyslné, že se od nich v mezičase distancovali i někteří samotní homeopaté, spousta lidí na ni nedá dopustit.

Níže uvedené video od týmu Kurzgesagt perfektně objasňuje, proč tomu tak je. Stručně řečeno, v 18. století byly lékařské postupy velmi odlišné od těch dnešních. Například po takovém pouštění žilou se stav pacientů nezřídka kdy nejen nezlepšil, ale naopak ještě zhoršil.

V takovémto kontextu se homeopatie pochopitelně jaksi „ztratila“. Užívání přípravků, které sice nic nedělaly, ale ani neškodily, prostě mohlo být pro nemocné mnohem lepší než jiné tehdy dostupné alternativy.

V současnosti už je samozřejmě situace značně odlišná, což ovšem nemění nic na tom, že globální trh s homeopatií by měl prý do roku 2024 dosáhnout 17 miliard dolarů. Z tohoto poznatku mj. plyne, že i placebo efekt lze velmi dobře zpeněžit.

Jak ale uvedeno i v inkriminovaném videu, homeopatie nás navzdory své nevědeckosti má co naučit. Tak třeba přístup jejich praktikantů v pacientech často zanechává mnohem lepší dojem, než přístup přepracovaných praktických lékařů á la „výrobní linka“.

Co dodat závěrem? Všichni máme možnost svobodně si zvolit způsob léčby, nicméně v případě řady diagnóz bychom měli být velmi, velmi opatrní. Protože „víra může hory přenášet, ale cukrová voda nemůže vyléčit rakovinu.“

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (92) Další článek: Experiment končí, výpis na Facebooku se dělit nebude. Ale úpravy feedu přijdou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,