Pokud nedaleko vás vybuchne jaderná bomba, zapomeňte na auto!

Brooke Buddemeier, zdravotní fyzik a radiační odborník z National Lawrence Livermore National Laboratory, prozradil, jakou věc byste rozhodně neměli dělat v případě, že by se vám podařilo přežít jaderný výbuch.

„Nesnažte se dostat do auta,“ konstatoval v rozhovoru pro Business Insider. Předpoklad, že vás sklo a kov a mohou nějak ochránit, je zcela chybný – stejně jako myšlenka, že jadernému spadu ujedete.

Buddemeier přitom zjistil, že celou řadu lidí přesně tohle napadne. „Možná to je hollywoodská představa – pokud uvidím houbovitý oblak, skočím do auta a pokusím se uprchnout z města,“ uvedl.

Jenže automobil je coby útočiště naprosto nevhodný. Spad (radioaktivní prach s úlomky bomby, částicemi vody atd.) spolehlivě zastaví jen velmi tlusté a husté materiály typu olovo. Navíc je téměř nemožné odhadnout, kam dopadne. Roznáší ho totiž větry vanoucí ve velké výšce, které často mají úplně jiný směr než ty přízemní.

Mnohem lepší je co nejrychleji vyrazit do nějaké robustní budovy a ukrýt se v jejím středu či v podzemních prostorách (nejlepší varianta). Tam byste měli 12-24 hodin čekat. „Horké“ radioizotopy se po explozi začnou rozpadat na stabilnější atomy a hladiny gama i dalších záření budou klesat.

Z výše uvedeného pravidla existuje pouze jediná výjimka: situace, kdy parkujete v garáži. „Beton může zafungovat jako štít, takže zůstaňte v autě a poslouchejte rádio,“ uzavřel Buddemeir.

Zdroj: Business Insider

Diskuze (42) Další článek: Acer Nitro 5: když máte omezený rozpočet a chcete herní notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,