Pokud nastane jaderný Armageddon, rozhodně nepoužívejte vlasový kondicionér!

Pakliže nedaleko místa, kde žijete, vypukne jaderný konflikt, dozajista velmi oceníte veškeré dříve nabyté znalosti toho, co v takové situaci dělat a co naopak ne.

Určitě si tedy někam poznamenejte, že jednou z věcí, kterých byste se v každém případě měli vyvarovat, je… aplikace vlasového kondicionéru. Může to sice znít bláznivě, ale má to dobrý důvod!

Jak někoho možná už napadlo, tímto důvodem je jaderný spad, kterému kondicionér umožní přichytit se na vaše vlasy. Varování před tímto kosmetickým přípravkem se proto objevilo namátkou i v informačním letáku vydaném guamským Office of Civil Defence či na portálu Ready.gov – a podle odborníka na radiační bezpečnost Andrewa Karama je to dobrá rada.

Malé radioaktivní částice totiž lehce proniknou do mikroskopických trhlin v povrchu vlasu. „Vlasy se během dne mohou rozpadat jako borovicové šišky,“ konstatoval Andrew v rozhovoru pro NPR.

A právě kondicionéry těmto nebezpečným částicím pomohou udržet se mezi jednotlivými „šupinami“. Jak? Díky obsahu tzv. kationových tenzidů (povrchově aktivní látky) a polymerů, které plní funkci lepidla.

Pozor byste si měli dát také na pleťové a hydratační krémy či různé barvy s oleji. Oproti tomu šampónu a mýdla se vzdávat nemusíte – jejich používání je naopak doporučováno.

Zdroj: ScienceAlert

Diskuze (13) Další článek: Google testuje úsporné mobilní služby pro třetí svět. Ten vyspělý má smůlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,