Po více než 70 letech byly nalezeny trosky USS Indianapolis

72 let – tak dlouho trvalo pátrání po vraku křižníku USS Indianapolis, který sehrál klíčovou roli v závěrečných okamžicích II. světové války.

Tato loď byla potopena japonskou ponorkou dne 30. července 1945, tedy jen několik dní poté, co na ostrov Tinian doručila uran a další komponenty nutné k výrobě atomové bomby Little Boy. Místo jejího posledního odpočinku však až dosud zůstávalo tajemstvím.

Nyní tým odborníků vedený spoluzakladatelem Microsoftu Paulem G. Allenem objevil první trosky USS Indianapolis v severním Tichém oceánu – v hloubce přibližně 5 500 metrů.

„Jsem velmi rád, že to našli,“ uvedl ve svém prohlášení třiadevadesátiletý Arthur Leenerman, jeden z cca 316 námořníků, kteří zkázu USS Indianapolis přežili.

Členové expedice prohlásili, že budou pokračovat v hledání, dokud nenarazí i na zbytek křižníku. A všem zájemcům o prohlídku vraku chtějí během nadcházejících týdnů nabídnout živé video.

Připomeňme, že potopení USS Indianapolis si vyžádalo více než 800 lidských životů. Většina členů posádky zahynula během bloudění Filipínským mořem v důsledku dehydratace, častých útoků žraloků atd.

Zdroj: USNI News, Foto: U.S. Navy

Váš názor Další článek: Facebook pracuje na lehkých a jednoduchých brýlích pro rozšířenou realitu, podal si nový patent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,