Odborníci rozlouskli záhadu onemocnění z elektronických cigaret. Za problémy stojí vitamín E

Americké nemocnice přijaly v uplynulých týdnech desítky pacientů s dechovými obtížemi. Ty byly přičítány konzumaci elektronických cigaret. Celá kauza začala budit mediální pozornost především poté, co dva z nemocných na následky zdravotních potíží zemřeli. Deník The Washington Post přinesl ve čtvrtek 5. září nové informace, podle kterých za problémy stojí vitamín E.

Hned na začátek je nutné podotknout, že hospitalizovaní pacienti nepoužívali elektronickou cigaretu k inhalaci nikotinu, ale THC – psychoaktivní látky nacházející se především v květenství konopí. Odborníci z Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv našli ve všech vzorcích, které lidé s onemocněním plic kouřili, stejnou chemickou látku – olej získaný z vitamínu E.

Čím škodí olej z vitamínu E?

Mluvčí amerického ministerstva zdravotnictví uvedla, že stejná látka byla zjištěna prakticky ve všech konopných produktech, používaných 34 pacienty přijatými v posledních týdnech newyorskými nemocnicemi. Ačkoli se jedná o první společný prvek nalezený v téměř všech vzorcích, zdravotníci chladí případné nadšení s tím, že je příliš brzy na to, aby ho mohli jednoznačně označit jako příčinu onemocnění.

Vitamin E se přirozeně vyskytuje v určitých potravinách, jako je řepkový olej, olivový olej a mandle. Získaný olej, známý jako acetát vitamínu E, je běžně dostupný jako doplněk výživy a používá se například v kosmetických přípravcích. Při běžné konzumaci či při aplikaci na pokožku nejsou známy žádné zdravotní problémy, které by tato látka vyvolávala.

Co však v tuto chvíli není úplně jisté, je odpověď na otázku, co tato látka může způsobit při vdechování. Její vlastnosti jsou podobné olejům a mohou být spojeny s různými respiračními příznaky, s nimiž se pacienti potýkali, jako je kašel, dušnost a bolest na hrudi. Podle profesorky chemie Bryn Mawr může acetát vitamínu E v takovém případě působit jako mastný povlak plic.

Týká se to pouze konzumentů THC?

Prohlášení uvádí, že acetát vitaminu E byl přítomen ve „velmi vysokých koncentracích v téměř všech testovaných vzorcích obsahujících konopí“. Mnoho hospitalizovaných pacientů přitom uvedlo, že elektronickou cigaretu použili k vapování marihuany.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvedl, že v běžných nikotinových produktech nebylo zjištěno nic neobvyklého. Šetření přitom bylo pro odborníky a vědce obzvláště náročné, protože přinejmenším zpočátku vlastně vůbec nevěděli, co mají hledat – zaměřovali se například na možnou kontaminaci viry či bakteriemi, která se však nepotvrdila.

Státní zdravotnická zařízení hlásí každý týden nové případy pacientů s onemocněním dýchacího ústrojí. K 27. srpnu bylo ze 25 států hlášeno 215 případů. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jsou vyšetřovány další zprávy o plicních onemocněních. Dle CDC se většina pacientů rekrutuje z řad dospívajících a lidí mladších 40 let.

Diskuze (21) Další článek: Intel v říjnu uvede nejvýkonnější herní procesor Core i9-9900KS s 5 GHz na všech jádrech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,