Odborníci pěti dětem „vypěstovali“ nové uši z jejich vlastních buněk

Skupina pěti dětí v Číně dostala zbrusu nové uši. Na tom by ještě nebylo nic tak zajímavého, kdyby ovšem inkriminované orgány nebyly vypěstované z jejich vlastních buněk.

Všechny děti trpěly tzv. mikrocií, což znamená, že vnější strany jejich uší byly zdeformované. Protože však bylo zasaženo vždy jen jedno ucho, vědci mohli naskenovat to zdravé. Dále z něj odebrali chondrocyty, tedy chrupavčité buňky.

Na základě skenů pak byly pomocí technologie 3D tisku vytvořena jakási „lešení“ pro růst výše zmíněných chondrocytů. Vzniklých uší se pak chopili plastičtí chirurgové a celý proces završili. K první implantaci mimochodem došlo před cca 30 měsíci, takže dlouhodobé vyhlídky jsou dobré.

Navzdory tomu je na oslavné famfáry ještě trochu brzy – podle odborníků bude zapotřebí minimálně dalších 5 let pozorování, než půjde s jistotou hovořit o úspěchu. To ale nic nemění na tom, že jde o velký posun vpřed.

„Tato práce jasně ukazuje, že postupy tkáňového inženýrství pro rekonstrukci ucha a dalších chrupavčitých tkání se velmi brzy stanou klinickou realitou,“ komentoval to Lawrence Bonassar z Cornell University. „Estetika vzniklé tkáně je na stejné úrovni jako to, co lze očekávat od nejlepších klinických postupů současnosti.“

Dodejme, že v některých zemích na každých 10 000 dětí připadá až 17,4 případů mikrotie. Léčba spočívající ve zhotovení nových uší z žeberní chrupavky sice funguje, ale její nevýhodou je, že vyžaduje zbytečně velký zásah do pacientova těla. Z hlediska vzhledu nelze za ideální považovat ani umělé „ušní rámy“.

Zdroj: ScienceAlert, Foto: EBioMedicine

Diskuze (5) Další článek: Spotify spojí síly s komunikátorem Discord, hudbu dostane i do herních chatů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,