Nový varovný systém vám dá větší šanci přežít tornádo

V současné době varování před tornády v USA vydávají lidé, kteří studují údaje ze satelitů atd. Nový systém Warn-on-Forecast (WoF) však dokáže získat mnohem více dat a analyzovat je způsobem, jakého naše mozky nejsou schopny.

Dotyčný systém vyvíjí National Severe Storms Laboratory při NOAA a jakmile bude dokončen, může se stát velice užitečným pomocníkem osob zodpovědných za hromadné evakuace. Informace o měnícím se počasí by totiž mohl poskytnout už tři hodiny před příchodem tornáda.

Během prvního testu měli obyvatelé Oklahomy díky WoF na přípravu celých 90 minut, což je velmi slušné.

„Udělali jsme si obrázek o bouřích a jejich vývoji dříve, než se stali život ohrožujícími,“ uvedl jeden člen týmu, Todd Lindley. „Tento model jsme využili pro formulování důvěryhodnější a včasnější předpovědi.“

WoF, jehož prognózy se aktualizují každých 15 minut, chrlí tak velké množství informací, že NOAA začala pracovat na další technologii – Forecasting a Continuum of Environmental Threats. Ta by měla usnadnit selekci těch nejdůležitější poznatků.

V případě výše zmíněné bouře, která postihla Oklahomu, byl prototyp WoF schopen identifikovat konkrétní oblast ve východním Texasu jako pravděpodobný „výchozí bod“ počasí, které by mohlo ohrozit životy. Hodinu a půl po vydání varovné zprávy tornádo zasáhlo oblast kolem Elk City, což mělo kromě materiálních škod za následek jedno úmrtí a několik zranění.

Zdroj: NOAA

Váš názor Další článek: Nový Acer Swift 1: na pohled nepoznáte, že jde o levný notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,