Nová konkurence SpaceX chce vysílat na oběžnou dráhu Země i stovku menších raket ročně

V oblasti astroprůmyslu jsme v rámci soukromého sektoru poslední roky svědky rostoucí konkurence v oblasti samotných raket, které jsou určené pro přenos materiálu na oběžnou dráhu Země (obvykle LEO – Low Earth Orbit). Nová společnost Vector Space Systems chce ale tento trh pokrýt menšími raketami ve větším množství.

Nejznámějšími společnostmi v této oblasti jsou SpaceX pod vedením Elona Muska, Blue Origin od Jeffa Bezose, který založil a stále šéfuje i Amazonu nebo Virgin Galactic či RocketLab. Tyto společnosti se ale soustředí na vývoj velkých Klepněte pro větší obrázekraket, které mají nosnost stovky až desítky tisíc kilogramů. Pro představu, například Falcon 9 od Space X při nedávném letu dokázala dostat na nízkou oběžnou dráhu celkem 11 velkých satelitů.

Velké rakety sice mohou být efektivnější, ale znamenají i zvýšené riziko a jsou pochopitelně mnohem náročnější na vývoj a výrobu. Aby se let vyplatil, musí být také raketa zaplněna, což může znamenat případné zpoždění a dlouhé mezery mezi lety.

Vector Space Systems mají v plánu zaútočit na trh s mnohem menšími 12metrovými raketami „Wolverine“ s nosností kolem 35 kg až 45 kg, což je dostatečné pro menší a mikro satelity. Právě v oblasti velkého počtu malých satelitů, které budou tvořit konstelace kolem Země pro různé účely, vidí zakladatelé společnosti budoucnost.

Klepněte pro větší obrázek
Vlastnosti rakety Wolverine od Vector Space Systems

Vytvořený trh s levnou přepravou menších a lehčích objektů na oběžnou dráhu bude znamenat i výrazné snížení cen, které budou přijatelné třeba i pro startupy a podobně. Navíc se rapidně zvýší frekvence letů - během roku 2020 už by společnost chtěla dosáhnout na přibližně stovku letů, přičemž první oficiální je zatím naplánován až na rok 2018. Už nyní má ale společnost prvního zákazníka – Iceye, který bude postupně vypouštět konstelaci 21 satelitů. Cena za jeden let se očekává kolem 2,5 milionu dolarů.

Vector Space Systems zatím úspěšně testuje zmenšené konstrukce raket i motorů, v nejnovějším případě šlo o model P-20. Má tak našlápnuto stát se důležitým hráčem, který si najde své místo v oblasti levné dopravy do „vesmíru“.

Diskuze (9) Další článek: Rio 2016 online: Kde sledovat LOH živě na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,