Nostalgie na kolech: Elektromobil Morgan EV3 se bude vyrábět sériově

Na koncepty je často pohlíženo jako na hračky, které se objeví na autosalonech a v magazínech, aby následně „zmizely ze světa“. Stejný osud mohl potkat i elektrickou tříkolku z dílny Morgan Motor Company. Ta byla představena v roce 2015, o rok později se objevila v Ženevě a pak se po ní slehla zem. Nakonec se však ukázalo, že své poslední slovo rozhodně neřekla. Právě naopak.

Díky spolupráci s další domácí firmou Frazer Nash, jež zajistí dodání kapalinou chlazeného elektromotoru FN A010229 o výkonu 42 kilowattů, respektive 56 koňských sil, a 21 kWh lithiové baterie, připravuje tradiční britská automobilka její sériovou výrobu.

Model EV3 nicméně nenabídne žádnou závratnou maximální rychlost (zvládne maximálně 133 km/h), rychlé nabíjení akumulátoru (dotyčný proces zabere 4 hodiny), ba ani velký dojezd (ten činí 193 kilometrů). Místo toho se můžete těšit na krásný, ručně vyrobený vůz s pohonem na jedno kolo, inspirovaný automobily z 30. a motocykly z 50. let 20. století.

Na rozdíl od svých historických předloh se EV3 vyznačuje asymetrickým designem. Ten umocňuje například přední světlo, jež svým umístěním připomíná monokl. Zajímavá a zároveň funkční je rovněž mosazná maska a boční „ploutve“ zajišťující chlazení.

První sériově vyráběný elektromobil značky Morgan přináší i další překvapení. Při jeho konstrukci byla totiž poprvé v historii společnosti použita uhlíková vlákna, díky kterým se podařilo udržet celkovou hmotnost pod 500 kg.

Zatímco původní britskou tříkolku si lidé kupovali především kvůli nízké ceně (byla klasifikována jako motorka a tím pádem osvobozená od daně), nyní si zájemci budou muset pořádně připlatit. Morgan EV3 je totiž přijde na cca jeden a čtvrt milionu korun. Na silnice s ním budou moci vyjet ve 3. čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: Morgan Motor Company

Diskuze (9) Další článek: Máte více monitorů vedle sebe a vadí vám rámečky? Asus vymyslel jednoduché řešení, jak je „odstranit“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,