Německý startup chce na Měsíc umístit vysílač mobilního signálu

PTScientists – jedna z firem, které se přihlásily do soutěže Google Lunar X Prize – chce pomocí svého modulu ALINA vyslat dva rovery na Měsíc. Tyto rovery, vyvinuté ve spolupráci s Audi, budou vybaveny solárními panely, dobíjecími bateriemi, HD kamerami… a budou potřebovat nějaký způsob, jak přenést data zpět na Zemi.

Německý tým chce k tomuto účelu využít LTE technologii, tedy stejný bezdrátový komunikační systém, jaký nám na Zemi umožňuje telefonovat z mobilů.

Oproti typickém rádiovým přenosům má LTE jednu výhodu – nevyžaduje tolik energie. To znamená, že rovery by měly k dispozici víc „šťávy“ pro své výzkumné aktivity.

„Budeme shromažďovat mnoho vědeckých dat o Měsíci a vysokorychlostní datová konektivita, kterou nám LTE poskytne, umožní roverům komunikovat s ALINA, aby tato cenná data odesílala zpět na Zemi,“ uvedl elektrotechnik týmu Karsten Becker v rozhovoru pro Wired.

Odborníci doufají, že jejich případný úspěch se stane prvním krokem k vybudování celé telekomunikační sítě. „Snažíme se ukázat, že na povrchu Měsíce můžete používat nejrozšířenější komunikační prostředky,“ řekl Becker serveru Space.com.

„Zaměřujeme se na poskytnutí nákladově efektivního řešení problémů, které se objeví při výstavbě měsíční vesnice,“ dodal.

Zdroj: Wired, Space.com, Foto: PTScientists

Diskuze (16) Další článek: Dropbox má pohodlnější dvouúrovňové ověření. Už není třeba opisovat bezpečnostní kódy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,