Návrat uhlí v USA se zatím nekoná: Nejvíc pracovních příležitostí vytváří solární průmysl

Solární průmysl v USA vytváří víc pracovních příležitostí, než jakýkoliv jiný sektor. Plyne to z nejnovější zprávy National Solar Jobs Census zveřejněné organizací The Solar Foundation.

Ještě v roce 2010 v dané oblasti působilo pouhých 93 000 Američanů. Pak ale přišel prudký vzestup a o šest let později se jednalo už o 260 077 lidí. To znamená, že v roce 2016 každé jedno z padesáti nově otvíraných pracovních míst představovalo právě pozici v solárním průmyslu. Analytici navíc předpokládají, že tento trend bude i nadále pokračovat.

Údaje uváděné v dotyčné zprávy byly původně kritizovány kvůli podhodnocování počtu zaměstnanců v solárním sektoru, ale nyní The Hill tvrdí, že jde o „všeobecně uznávanou nejpřesvědčivější a nejobsáhlejší analýzu“ svého druhu.

V dané souvislosti je třeba připomenout, že současný americký prezident Donald Trump přislíbil návrat uhlí. Loni na jaře proto zrušil Obamovy ekologické regulace, které podle jeho mínění tisíce obyvatel USA připravily o zaměstnání.

Tento akt mu ovšem nestačil a před několika dny tak schválil zavedení vysokého cla na dovoz solárních článků a panelů. To bude činit 30 % (od čtvrtého roku se sníží na 15 %).

Odborníci se nicméně domnívají, že Trump své tažení proti obnovitelným zdrojům nemůže vyhrát. Nedá se totiž prý očekávat, že by jeho přístup zapříčinil citelný pokles zájmu zájem o investice do solární energie.

Zdroj: Futurism

Diskuze (10) Další článek: Chrome umí nově vypnout zvuk na celém webu, nikoliv pouze na jedné kartě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,