Mučení voodoo panenky představující vašeho šéfa prý může zlepšit pracovní morálku

Existuje spousta věcí, které může dobrý šéf udělat, aby zlepšil morálku na pracovišti. Tento konkrétní by ovšem byl opravdu originální! Otázkou je, zda si ho někdo troufne realizovat...

Z mezinárodní studie vedené psycholožkou Lindie Hanyu Liang z Wilfrid Laurier University plyne, že rozčílené zaměstnance může skvěle uklidnit, když se „vybijí“ na voodoo panenkách představujících jejich nadřízené.

„Zní to divně, ale je to tak,“ řekla Lindie v rozhovoru pro The Telegraph. „Zjistili jsme, že i jednoduchý a neškodný symbolický čin odplaty může v lidech vyvolat pocit zadostiučinění a obnovit jejich smysl pro spravedlnost.

Odborníci uskutečnili celkem dva experimenty. Během prvního požádali 195 zaměstnanců na plný úvazek, aby si připomněli okamžiky, kdy se k nim jejich šéfové chovali nepřátelsky – což v praxi obnášelo hrubé a negativistické komentáře, nedostatečné ocenění a uznání dobře odvedené práce atd.

Druhý experiment pak zahrnoval 206 studentů obchodních škol s pracovními zkušenostmi. Výsledky byly v obou případech podobné: vybraní jedinci, kteří si mohli vylít svou frustraci na virtuálních vodoo panenkách (třeba pomocí kleští, ohně či obligátních špendlíků), zaznamenali výrazné snížení pocitu křivdy. U ostatních účastníků, kteří možnost odvety nedostali, k tomu nedošlo.

Tento efekt samozřejmě není omezen pouze na mučení panenky. Podle Liang teoreticky může zafungovat cokoliv, co umožní realizovat onu symbolickou odplatu – například házení šipek na šéfovu fotografii.

Diskuze (11) Další článek: Další americké město zakázalo těžbu kryptoměn, skokově zvyšovala odběr a tím i cenu energie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,