Masivním metanovým kopulím v Severním ledovém oceánu prý hrozí exploze

Vědci, kteří monitorují kopule zmrzlého metanu v Severním ledovém oceánu tvrdí, že by mohlo dojít k sérii výbuchů. Efekt by byl podobný jako v době před zhruba 15 000 - 17 000 lety, kdy se v důsledku rychlého tání ledovců v Barentsově moři. z tzv. metan hydrátů uvolnilo obrovské množství jmenovaného plynu.

„Každý rok se s naší výzkumnou lodí vracíme do oblasti výskytu těch kopulí a snažíme se zjistit, zda se z nějaké z nich v mezičase nestal kráter,“ konstatoval Pavel Serov z UiT The Arctic University of Norway v rozhovoru pro Phys.org.

Dotyčné kopule se nacházejí severně od prastarých kráterů, které vznikly při výše popsané události – ovšem o cca 20 metrů hlouběji. Serov a jeho spolupracovníci mají podezření, že právě tento relativně malý rozdíl je tím jediným, co oddaluje jejich zhroucení.

"Hydráty jsou stabilní při nízkých teplotách a za vysokého tlaku. Takže tlak 390 metrů vody je v současné době udržuje stabilizované," říká Pavel. „Ale z těchto kopulí se již uvolňuje metan – vlastně jde o jednu z nejaktivnějších oblastí, které jsme v Severním ledovém oceánu zaznamenali.“

Pokud se černý scénář vyplní, rozhodně to nebude dobré. Z hlediska zachycování tepla v atmosféře je totiž metan přibližně 36krát silnější než kysličník uhličitý. A nikdo neví, kolik ho v kopulích vlastně je.

„Poměrně malá změna teploty vody může tyto hydráty poměrně rychle destabilizovat. Vlastně máme opravdu velké štěstí, že je vůbec můžeme pozorovat,“ uzavřel Serov.

Zdroj: Phys.org, Foto: Pavel Serov

Diskuze (19) Další článek: Kvalitní set klávesnice a myši za tisícovku: Microsoft Wireless 900 desktop

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,