Královské námořnictvo zahájilo stavbu zbrusu nové fregaty Typ 26

  • V těchto dnech započala výroba nového typu fregaty, který je označován jako Typ 26 Global Combat Ship
  • Loď ponese jméno HMS Glasgow a půjde první z celkem osmi zamýšlených fregat Typ 26
  • Ty nahradí flotilu britských fregat Typ 23 Norfolk neboli lodě třídy Duke

Britští námořníci se mohou těšit na novou fregatu. Právě v těchto dnech totiž započala výroba nového typu fregaty, který je označován jako Typ 26 Global Combat Ship. Britský ministr obrany Sir Michael Fallon slavnostně stiskl knoflík v loděnici koncernu BAE Systems ve skotském Glasgow a zahájil tím řezání prvních ocelových dílů pro válečnou loď, která ponese jméno HMS Glasgow.

Jde o první z celkem osmi zamýšlených fregat Typ 26. Do služby by tyto fregaty měly vstoupit někdy ve dvacátých letech. V Královském námořnictvu budou jako pokročilé protiponorkové fregaty bránit jaderné ponorky s balistickými raketami a letadlové lodě.

Program fregat Typ 26 přijde Velkou Británii asi na 8 miliard liber (10,3 miliard amerických dolarů). Jeho cílem je nahradit nynější flotilu britských fregat Typ 23 Norfolk neboli lodě třídy Duke. Těchto protiponorkových a nověji rovněž protilodních fregat dnes slouží v Královském námořnictvu celkem 13.

Nové fregaty programu Typ 26 budou mít délku 150 m, šířku 21 m a plný výtlak 7 600 tun. Jejich moderní modulární design navrhli s pomocí 3D softwaru a virtuální reality.

Lodě budou plout rychlostí až 26 uzlů, přičemž jejich dosah činí přes 13 tisíc kilometrů. Z letové paluby fregat budou operovat vrtulníky Chinook, Merlin nebo Wildcat.

Jak je poslední dobou obvyklé, fregaty Typ 26 jsou sice mohutnější než stávající fregaty Typ 23, ale jejich posádky budou výrazně menší – 118 námořníků oproti 185. Nové fregaty budou mít k dispozici pokročilé senzory, včetně radarů a sonarů.

Jejich výzbroj se bude skládat z námořního pětipalcového děla, tedy ráže 127 mm od BAE Systems, 48 buněk vertikálního odpalovacího systému s protileteckými raketami Sea Ceptor z rodiny CAMM, dalších 24 buněk vertikálního odpalovacího systému pro rakety s plochou dráhou letu Tomahawk nebo protiponorkové rakety RUR-5 ASROC, dvou obranných systémů Phalanx CIWS a řady dalších děl a kulometů menších ráží.

Podle britského ministra obrany představují fregaty Typ 26 pokročilé válečné lodě pro budoucnost. Měly by sloužit minimálně 25 let a stanou se kostrou moderního Královského námořnictva, které bude hájit bezpečí a zájmy Velké Británie ve světě.

Zdroj: Royal Navy

Diskuze (4) Další článek: Šéf Amazonu včera krátce překonal Billa Gatese a na pár hodin se stal nejbohatším mužem planety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,