Knihovna z Nag Hammádí ukrývala i vzácnou kopii heretického spisu o Ježíšovi a jeho „bratrovi“

Zhruba před 1400 lety byla nedaleko dnešního egyptského města Nag Hammádí ukryta „knihovna“, resp. nádoba plná pozoruhodných náboženských rukopisů. Nyní vyšlo najevo, že fragmenty jednoho z nich jsou poněkud odlišné od většiny ostatních. Za prvé, jsou napsány v řečtině, nikoliv v koptštině. A za druhé, součástí textu je i podivná sekvence teček.

„Říct, že nás tento nález nadchnul, by bylo slabé vyjádření,“ konstatoval badatel Geoffrey Smith z University of Texas at Austin. „Nikdy jsme nepochybovali o tom, že řecké fragmenty Prvního zjevení Jakubova se ze starověku dochovaly. Ale teď ležely přímo před námi.“

Inkriminované dílo je známo především tím, že líčí konverzaci mezi Ježíšem a Jakubem, kterého první jmenovaný často nazývá svým bratrem. Uvádí nicméně i to, že tento výraz nepoužívá v „materiálním“ významu. Což ale nemění nic na skutečnosti, že První zjevení Jakubovo je pokládáno za heretické.

„Text doplňuje biblický popis Ježíšova života a působení tím, že nám umožnil přístup k rozhovorům, které údajně proběhly mezi Ježíšem a Jakubem – předávání tajného učení, jež Jakubovi umožnilo být po Ježíšově smrti dobrým učitelem,“ vysvětluje Smith.

Autor rozdělil většinu textu na slabiky pomocí středových teček, což je prý ve starých rukopisech velmi neobvyklé. „Často se to však objevuje v rukopisech používaných ve vzdělávacích kontextech,“ uvedl Smithův spolupracovník Brent Landau.

Pro úplnost dodejme, že Knihovna z Nag Hammádí byla objevena v roce 1945 a to zemědělci hledajícími hnojivo. Jde o 13 papyrových kodexů obsahujících 52 textů, které mají obrovský význam pro pochopení tzv. gnosticismu – tedy rané formy křesťanství, jež svou nauku podává velmi zvláštním způsobem (jde o jakýsi mezistupeň mezi mýtem a filosofií).

Ilustrační foto

Diskuze (19) Další článek: Jak funguje lokalizace?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,