Jeff Bezos staví obří mechanické hodiny. Minimálně 10 tisíc let budou přesně ukazovat čas

Jeff Bezos je velký milovník technologií, vesmíru a už od malička „nerd“. Kromě raketového startupu Blue Origin, který má za cíl do budoucna vybudovat stabilní vesmírnou platformou pro levné posílání lidí do vesmíru, ale připomněl ještě jeden svůj projekt – „10 000 year clock“.

Jedná se o obří mechanické hodiny, které svou komplikovanou konstrukcí a umístěním mají zajistit přesný čas po tisíce let. Za projektem v rámci nadace The Long Now stojí Danny Hills, Zander Rose, Brian Eno a další, Jeff Bezos se postaral hlavně o financování. Celková investice se totiž vyšplhala až na 42 milionů dolarů.

Hodiny z kvalitních a pevných materiálů jsou umístěné pod skálou v hloubce 150 metrů pod povrchem země v poušti západního Texasu. Hodiny se napájí pomocí těžkého závaží, které se postupně spouští z výšky a synchronizují se dle denního teplotního cyklu a slunečního poledne. Hodiny mají dokonce i 5 speciálních komor pro oslavu. První se otevře každý rok, druhá každých 10 let, třetí každých 100 let, čtvrtá každých 1 000 let a pátá pak pouze jednou až po uplynutí 10 tisíc let.

Pro Jeffa Bezose má tento projekt hlubší smysl a symbol v tom, že by se lidé měli zaměřit na dlouhodobé plánování, které počítá i s obdobím, kdy už současní lidé a státy nebudou existovat.

Nejpřesnějšími hodinami zůstávají i nadále hodiny atomové, které stanovují čas na základě rezonanční frekvence atomů. Projekt 10 000 year clock čas sice měří také velmi přesně, ale jeho význam je spíše symbolický. Na druhou stranu není závislý na elektrice a elektronice, tudíž nám může „zachránit čas“ v případě nějaké apokalypsy.

Jeff Bezos je se svým Blue Origin trochu ve stínu Elona Muska a jeho SpaceX, ale i tak dělá se svými raketami obrovské pokroky:

Diskuze (17) Další článek: Hokej online: jak sledovat olympijské zápasy na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,