Jednoduchý krevní test dokáže odhalit počínající rakovinu

Vědci nedávno zjistili, že úplně jednoduchý krevní test může být „nejslibnější metodou detekce rakoviny za posledních 30 let“.

Vyšlo totiž najevo, že nárůst počtu krevních destiček je spojen se zvýšeným rizikem všech forem rakoviny. Odborníci proto navrhli, že právě trombocytózu – tedy stav, při němž tělo krevních destiček produkuje příliš mnoho – lze považovat za diagnostický ukazatel rakoviny u pacientů, kteří zatím nevykazují žádné příznaky.

„Naše zjištění ohledně trombocytózy ukazují na silnou souvislost s rakovinou a to především u mužů – mnohem silnější, než souvislost prsní bulky s rakovinou prsu u žen,“ uvedl jeden člen týmu, Willie Hamilton z University of Exeter.

Hamilton a jeho spolupracovníci prozkoumali záznamy 31 261 pacientů s trombocytózou a 7 969 záznamů pacientů, jejichž počet krevních destiček byl normální. Zjistili, že 11,6% mužů s trombocytózou byla během jednoho roku diagnostikována rakovina, zatímco v případě mužů bez trombocytózy k tomu došlo jen u 4,1% jedinců. Co se žen týče, rakovina rozvinula u 6,2% pacientek s trombocytózou, ve srovnání s 2,2% bez trombocytózy.

Pokud byl během šesti měsíců vysoký počet krevních destiček zaznamenán znovu, tato rizika byla ještě vyšší: 18,1% u mužů a 10,1% u žen.

Bez zajímavosti rozhodně není ani skutečnost, že trombocytóza je nejčastěji spjata s karcinomem plic a kolorektálním karcinomem. A co víc, plná třetina pacientů s těmito formami rakoviny neměla kromě trombocytózy jakékoliv jiné příznaky. Jelikož u nádorových onemocnění je včasná diagnóza extrémně důležitá, tato metoda má potenciál zachránit tisíce lidských životů.

Zdroj: University of Exeter

Diskuze (6) Další článek: Na Computexu bude k vidění první napájecí zdroj s vodním chlazením, který bude hromadně vyrábět FSP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,