Jedenáctiletá dívka navrhla inovativní senzor pro detekci olova ve vodě

Discovery Education 3M Young Scientist Challenge 2017 zná svého vítěze. Respektive vítězku. Letos totiž hlavní cenu ve výši 25 000 USD získala dívka – konkrétně jedenáctiletá Gitanjali Rao z Lone Tree v Coloradu.

Gitanjali navrhla senzor, který dokáže detekovat hladiny olova ve vodě mnohem efektivněji než tradiční metody. Podle jejích vlastních slov jí k tomu inspirovala krize v michiganském Flintu, kde nedávno došlo ke kontaminaci pitné vody.

„Napadlo mě to, když jsem viděla, jak rodiče testují naši vodu na přítomnost olova. Pomyslela jsem si, že to není zrovna spolehlivý proces a měla bych něco udělat, abych to změnila,“ řekla v rozhovoru pro Business Insider.

Přístroj, který se jmenuje Tethys (po řecké bohyni), ke zjištění přítomnosti olova využívá speciální uhlíkové nanotrubičky. Informace o stavu vody se zobrazují v mobilní aplikaci.

Rao tato problematika zaujala především proto, že v ní jaksi potkávají dva obory, které ji hluboce zajímají a ráda by se jim v budoucnu věnovala – genetika a epidemiologie.

„Pokud se sprchujete v kontaminované vodě, dostanete vyrážku, což může snadno studovat epidemiolog. A pokud někdo pije vodu s olovem, jeho děti mohou mít malé vady,“ vysvětlila. „Studovala jsem trochu obě tyto témata, protože se o dané oblasti opravdu zajímám. A pak jsem přišla s tímto zařízením, abych pomohla zachránit životy.“

Zdroj: Business Insider

Diskuze (40) Další článek: HP ZBook x2: profi počítač, který si neodvážíme kategorizovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,