Jaká je ničivá síla Matky všech bomb?

  • 11. dubna americká armáda v v Afghánistánu shodila tzv. „Matku všech bomb“
  • Jde o pumu GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB)
  • Jak zničující tento útok asi byl?

Dne 11. dubna 2017 došlo v afghánské provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem k útoku americké letectva na území ovládané odnoží takzvaného islámského státu v Afghánistánu. Posádka letounu Lockheed MC-130 shodila zadními nákladovými dveřmi poblíž vesnice Momand nejsilnější dnešní americkou nejadernou pumu GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), které se přezdívá „Mother of all bombs“, česky „Matka všech bomb“.

Bombardování Matkou všech bomb následovalo několik dní po smrti příslušníka amerických speciálních jednotek Marka R. De Alencara, který byl zastřelen v provincii Nangarhár. Útok směřoval na podzemní opevnění a komplex tunelů „islámského státu“ a podle údajů afghánských úřadů při něm zahynulo 94 ozbrojenců. Na toto opevnění v předcházejících týdnech zaútočily americké speciální jednotky, ale jejich akce skončila nezdarem kvůli obtížnému terénu a množství IED (improvizovaných nástražných zařízení). Stejně tak vyzněly naprázdno útoky amerických dronů a tryskových letounů.

Jak zničující asi byl útok Matkou všech bomb? Podle dostupných údajů je satelitně naváděná bomba GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast o délce 9,19 metrů a váze 9,8 tun naplněna výbušnou směsí H-6 o váze 8,5 tuny. Tato směs přitom obsahuje 44% hexogenu (známého též jako Cyklonit nebo RDX), 29,5% TNT, 21% práškového hliníku a 5,5% parafínu s chloridem vápenatým ke stabilizaci směsi. H-6 je přibližně 1,35krát výbušnější než čistý TNT. Exploze Matky všech bomb proto odpovídá asi 11 tunám TNT.

Média často zdůrazňují, že jde o nejsilnější americkou nejadernou pumu, což svádí ke srovnávání s jadernými zbraněmi. Ve skutečnosti je ale síla exploze GBU-43/B MOAB mnohonásobně slabší, než tomu bylo u jaderných explozí v Hirošimě a Nagasaki, jejichž síla odpovídala 15 respektive 21 kilotunám TNT. To představuje více než tisícinásobek exploze bomby GBU-43/B MOAB.

V době svého vzniku, tedy v roce 2003, byla GBU-43/B MOAB zřejmě nejsilnější nejadernou pumou světa ve výzbroji armád. Nešlo ale o nejtěžší bombu vůbec. Americké letectvo například disponuje satelitně naváděnou protibunkrovou pumou GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP), která váží 14 tun. V jejím případě ale připadá podstatná část na zpevněný obal pumy, zatímco výbušniny obsahuje podstatně méně než GBU-43/B MOAB.

Bomba GBU-43/B MOAB není průbojná zbraň. Obvykle exploduje nízko nad terénem, podobně jako její předchůdkyně, slavná Sekačka sedmikrásek BLU-82 „Daisy Cutter“ o hmotnosti 6,8 tun. Je určená proti lidským a lehce až středně chráněným cílům, především ve členitém terénu a uzavřených prostorách, jako jsou úzké kaňony nebo jeskyně. Výbuch takové pumy je pro nechráněného člověka smrtelný na stovky metrů daleko.

Zdroj: Scout Warrior

Diskuze (14) Další článek: Původní Starcraft: Brood War je nyní zdarma. Konec práce! Jde se pařit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,