Hladinová válečná loď zasáhla vzdálený cíl s pomocí dronu

  • USS Coronado (LCS 4) při nedávném cvičení vypálila protilodní raketu na cíl, který byl ve značné vzdálenosti za vizuálním horizontem lodi
  • Klíčovou roli v tom sehrál bezpilotní vrtulníkový dron MQ-8B Fire Scout
  • Ten ve spolupráci s vrtulníkem MH-60S Seahawk poskytl raketě nezbytná data

Nedávné cvičení amerického námořnictva u ostrova Guam dalo ochutnat světu, jak by mohlo v blízké budoucnosti vypadat válčení na moři. Hladinová válečná loď (LCS, z anglického Littoral Combat Ship) USS Coronado (LCS 4) vypálila protilodní raketu Harpoon Block 1C na cíl, který byl ve značné vzdálenosti za vizuálním horizontem lodi.

Klíčovou roli v tom přitom sehrál bezpilotní vrtulníkový dron MQ-8B Fire Scout, který ve spolupráci s vrtulníkem MH-60S Seahawk poskytl raketě nezbytná data.

Drony rozmanitých typů se postupně stávají početnější a významnější součástí bojových operací. I stíhací letouny 5. generace, jako je F-35 Lightning II, nebo bojové ponorky s lidskou posádkou se v blízké budoucnosti stanou spíše velitelskými centry, než že by se vždy přímo účastnili ostrého boje.

Odpálení protilodní rakety Harpoon ve spolupráci s dronem MQ-8B Fire Scout podle amerického námořnictva představuje významný mezník ve vývoji námořních technologií a zároveň nový typ použití dronu v boji.

Dronový vrtulník v tomto případě nehrál roli pouhého pozorovatele nebo dálkově ovládaného zařízení se zbraní. Stal se součástí týmu a vylepšil možnosti již existujícího raketového systému Harpoon, který se běžně používá v námořních operacích. Tento test také představil možnosti hladinových válečných lodí, tedy nové třídy amerických válečných plavidel, ve spolupráci s dronem.

Podle kontradmirála Dona Gabrielsona, velitele jednotky Task Force 73, ze 7. flotily U. S. Navy, budou hladinové válečné lodě LCS v blízké budoucnosti hrát významnou roli při ochraně a podpoře amerických lodí na světových oceánech.

Teď se prokázalo, že tyto lodě jsou schopné operovat a odpalovat rakety na velkou vzdálenost, ve spolupráci s drony jako je MQ-8B Fire Scout, v pobřežních vodách strategicky významných oblastí.

Gabrielson připomíná, že ve strategicky „horkém“ území mezi Filipínami a Indií jsou desítky tisíc ostrovů, které obklopují mělčiny. Zároveň tudy procházejí klíčové námořní cesty, kolem nichž se točí geopolitické zájmy mnoha zemí. Proto bude užitečné mít v této oblasti i jinde ve světě k dispozici bojová plavidla, která v takových podmínkách dovedou operovat.

Zdroj: U.S. Navy

Jak používat dron v České republice?

Diskuze (12) Další článek: Acer Switch 7: poprvé pasivně chlazená grafická karta v tabletu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,