Fascinující video ukazuje, jak skvěle se některé druhy krabů dokážou maskovat

Určité druhy krabů z nadčeledi Majoidea se v angličtině označují souhrným výrazem „decoration crabs“. Ten dobře vystihuje skutečnost, že tito pozoruhodní tvorové se dokážou kamuflovat pomocí jiných mořských živočichů, řas atd. – díky čemuž vypadají opravdu úchvatně.

Nové video vytvořené odborníky z KQED San Francisco ukazuje, jak přesně to dělají. A nutnost uznat, že příroda je pro tuto činnost vybavila skvěle. Krabi si vybrané organismy „přilepují“ na řadu háčků, které silně připomínají suchý zip.

„Není to lepidlo nebo cokoliv jiného – mají tyto hákovité štětiny po celém těle,“ řekl biolog Jay Stachowicz z University of California v rozhovoru pro PBS Digital Studios.

Na videu můžete vidět například kraba Pugettia richii, který zkušeně porcuje řasy na menší kousky a pak si je umísťuje na hlavu. Háčky je drží vážně pevně – což krab testuje tím, že za řasy průběžně tahá.

Krab Loxorhynchus crispatus zase zjišťuje, že jeho obličej je až příliš odkrytý a tak se rozhodne tento problém vyřešit. Nejprve ovšem musí vyzkoušet, zda je vybraná řasa toxická – v takovém případě by totiž plnila nejen funkci maskovací, ale i obrannou. Ještě později své tělo pokrývá bodavými sasankami.

Pokud vás zajímá, co se s touto „dekorací“ stane po výměně krunýřů, vězte, že krabi ji neponechají na starém krunýři, ale pečlivě přemístí na ten nový.

Zdroj: PBS Digital Studios

Diskuze (1) Další článek: Waymo bude spolupracovat s Lyftem. Budou jejich robotaxíky konkurovat Uberu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,