Musk ukázal Falcon Heavy – raketu, která otřese zemí. Poprvé odstartuje v lednu

  • Elon Musk ukázal první snímky smontované rakety Falcon Heavy
  • Raketa od SpaceX dokáže vynést na oběžnou dráhu 64 tun nákladu
  • Falcon Heavy bude nejsilnější raketou současnosti, její první start proběhne v lednu

Elon Musk se na sociálních sítích pochlubil prvními snímky smontované rakety Falcon Heavy. Zatím je schovaná ve vodorovné pozici v montážní hale na Mysu Canaveral, za pár dní se ale vydá na startovací komplex. První start rakety Falcon Heavy proběhne v lednu.

Co je Falcon Heavy

Falcon Heavy vychází z již osvědčené rakety Falcon 9. Fakticky se jedná o tři první stupně Falconu 9, které jsou spojené dohromady. Tento obří první stupeň s motory Merlin 1D bude pracovat 162 sekund. Poté dojde k odpojení a o konečné vynesení nákladu se postará druhý stupeň s jedním motorem Merlin.

Raketa Falcon 9 dokáže na nízkou oběžnou dráhu dopravit v závislosti na konfiguraci až 22,8 tun nákladu. Někdy je potřeba vynést těžší náklad a v hledáčku Muska jsou samozřejmě i Měsíc a Mars.

Falcon Heavy dokáže na nízkou oběžnou dráhu Země vynést 64 tun a na Mars necelých 17 tun. SpaceX se chlubí, že by zvládla dopravit do vesmíru Boeing 737 a to se všemi cestujícími i zavazadly a palivem.

Celková hmotnost Falconu Heavy je 1420 tun a její výška dosahuje 70 metrů. Můžeme se tak těšit na pořádný rachot.

Ostatní současné rakety (nízká oběžná dráha)

  • Falcon Heavy: 63,8 t
  • Proton M (Rusko): 23 t
  • Delta IV Heavy (USA): 22,56 t
  • Ariane 5 ES (Evropa): 20 t
  • H2B (Japonsko): 16,5 t
  • LM3B (Čína): 11,2 t

SpaceX se proslavila tím, že první stupeň Falconu 9 dokáže po splnění úkolu přistát zpět na Zemi – na Autonomní přistávací plošině (ASDS) v Atlantském oceánu nebo na pevnině.

V případě Falconu Heavy tomu nebude jinak. Postranní přídavné stupně přistanou současně na pevnině, centrální stupeň dosedne na ASDS.

Při prvním letu bude centrální stupeň nový, postranní stupně ale už za sebou jeden let mají – v květnu a červnu 2016.

Na rampě do konce roku?

Teoreticky by se Falcon Heavy mohla vydat na startovací rampu do konce roku. Podobně jako před každým startem své rakety, také tentokrát provede SpaceX statický zážeh. Poprvé v historii bude v akci současně 27 motorů Merlin 1D. Ke startu má dojít na začátku ledna.

Na palubě bude vůz Tesla

Nákladem při prvním letu bude vůz Tesla Roadster hrající skladbu Space Oddity. Musk ho chce poslat směrem k Marsu. Přečtěte si podrobnosti:

Prvním skutečným nákladem pak bude začátkem příštího roku družice Arabsat 6A ze Saúdské Arábie. Musk se nevzdává ani myšlenky, že ke konci roku 2018 vynese Falcon Heavy na oblet Měsíce dva vesmírné turisty.

Diskuze (41) Další článek: Norové se zbláznili do elektrických aut: Výfuk už má jen každé druhé nové auto a Tesla se prodává lépe než Golf

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,