Experimentální lék likviduje chřipkové viry během 24 hodin

Japonská farmaceutická společnost Shionogi uvedla, že vyvinula dosud nejrychleji působící lék proti chřipce. Jedna dávka tzv. baloxavir marboxil dokáže zlikvidovat chřipkový virus v průměru za 24 hodin.

Pro srovnání – účastníci 3. fáze klinické studie, kteří užívali oseltamivir (Tamiflu) se viru zbavili v průměru za 72 hodin, zatímco jedinci dostávající placebo k tomu potřebovali v průměru 96 hodin.

Celkový čas potřebný ke zmírnění příznaků byl v případě baloxavir marboxil i oseltamiviru zhruba stejný, ale první zmíněný přípravek je mnohem efektivnější z hlediska snižování nakažlivosti.

Princip funkčnosti oseltamiviru spočívá v blokování enzymu, který virus chřipky používá k reprodukci v hostitelských buňkách. Tvůrci nového farmaka se však místo toho soustředili na jiný druh enzymu, díky čemuž baloxavir marboxil dokáže infekci buněk zabránit.

Další výhodou je skutečnost, že úplně stačí jedna dávka (oseltamivir se užívá dvakrát denně po dobu pěti dnů). A aby byl výčet dobrých zpráv kompletní, baloxavir marboxil zabírá proti chřipkovým virům typu A i B.

Podle novin The Asahi Shimbun dotyčný lék začátkem února dostal „zelenou“ od japonského ministerstva zdravotnictví, což znamená, že by se brzy – možná už letos v květnu – mohl začít vyrábět a prodávat. Tedy alespoň v Zemi vycházejícího slunce.

Diskuze (10) Další článek: Oprava Homepodu je pořádně drahá. Stojí téměř stejně jako nový reproduktor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,