Elon Musk vyšle k Marsu svůj červený elektromobil Tesla Roadster. Tady jsou první fotografie

SpaceX chystá panenský let své nejsilnější rakety Falcon Heavy. A Elon Musk dnes potvrdil, že firma skutečně realizuje bláznivý nápad vyslat do vesmíru červený automobil Tesla Roadster.

Tady je důkaz, fotografie z příprav. Ráno jsme ještě fotkám, které se objevily na internetu, nevěřili. Teď je to vzhledem k tomu, že se objevily na oficiálním instagramovém účtu, jisté. Není to fotomontáž.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Musk v komentáři píše, že testovací lety raket obvykle obsahují betonové nebo ocelové bloky, které simulují náklad. Že je to extrémně nudné a SpaceX se místo toho rozhodla vypustit do vesmíru něco zajímavějšího.

Teď je už jasné, že půjde o původní Teslu Roadster, ne o novinku z letošního roku. Musk znovu potvrdil, že na eliptické dráze kolem Marsu bude její palubní přehrávač hrát Boewieho tematickou skladbu Space Oddity.


Původní článek

Elon Musk tweetne a svět má o víkendovou zábavu postaráno. Myslel to vážně? Nebo je to trolling lidstva či #drunktweet z večírku?

V sobotu středoevropského času, tedy během pátečního večera v Kalifornii to začalo takhle:

SpaceX dlouho chystá první start své největší rakety Falcon Heavy. Má tradičně zpoždění, a i když se zdálo, že to stihne ještě letos, přípravy budou ještě pár týdnů trvat.

Půjde o let bez nákladu, a tak Muska napadlo, že by nejtěžší Falcon mohl vynést do vesmíru jeho červenou Teslu Roadster, která bude při startu hrát Bowieho Space Oddity. Auto se má dostat na oběžnou dráhu Marsu, a pokud neshoří v jeho atmosféře, zůstane prakticky navždy v hlubokém vesmíru.

Jasně, Musk si jen dělá legraci... Jenže když se ho na to The Verge zeptal, záměr potvrdil. A i když potom začal couvat, další zprávy od jiných zdrojů ve SpaceX potvrzovaly, že se s tímto bláznivým nápadem opravdu počítá. Ostatně Musk už dřív prohlásil, že u prvního startu Falconu Heavy rozhodně nelze vyloučit explozi. A že by na špičce rakety tedy mohlo být něco hodně bláznivého.

Musk myšlenku přiživil i ve svém dalším tweetu:

A plán potvrdil i redaktorovi Ars Technica:

Plánovaný lednový start prvního Falconu Heavy – což jsou vlastně tři běžné Falcony spojené dohromady – bude tedy zážitek. Jen s oběžnou dráhou kolem Marsu to nevidíme nadějně, půjde spíš jen o vzdálený průlet.

SpaceX má s explozemi a haváriemi svých raket hodně zkušeností:

Diskuze (19) Další článek: O víkendu nefungovaly některé iPhony. Systém iOS padal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,