Elon Musk a další experti na AI požadují zákaz zabijáckých robotů

Jamese Camerona to možná nepotěší, ale zdá se, že představa reálných Terminátorů řadě lidí není ani trochu po chuti. Elon Musk, Mustafa Suleyman a desítky dalších odborníků na AI tento týden vyzvali OSN, aby se zavázala k úplnému zákazu vývoje zabijáckých robotů.

Taranis:

Otevřený dopis, zveřejněný na konferenci IJCAI 2017, varuje před budoucností, ve které by autonomní stroje byly schopny samy vybírat a likvidovat cíle – což by nutně nemuseli být jen nepřátelští bojovníci, ale klidně i civilisté.

Takoví roboti by se prý lehce mohly stát „zbraněmi teroru, zbraněmi, které by despotové a teroristé používali proti nevinným lidem a zbraněmi hacknutými, aby se chovaly nežádoucími způsoby.“

K výše zmíněným Terminátorům by samozřejmě vedla ještě dlouhá cesta, nicméně s různými autonomními či poloautonomními technologiemi se ve vojenském průmyslu můžete setkat stále častěji. Ukázkovým příkladem budiž dron Taranis od BAE Systems, automatická zaměřovací zbraň Samsung SGR-A1 či projekt ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel) výzkumné agentury DARPA.

„Téměř každá technologie může sloužit dobru či zlu a umělá inteligence není žádnou výjimkou,“ konstatoval jeden z organizátorů IJCAI, Toby Walsh z UNSW.

ACTUV:

„Může pomoci vyřešit mnoho naléhavých problémů, jimž dnešní společnost čelí… nicméně, stejná technologie může být použita i v autonomních zbraních k industrializaci války. Dnes musíme rozhodnout o tom, jakou z těchto budoucností chceme,“ uzavřel.

Zdroj: UNSW,

Diskuze (2) Další článek: Jak správně vybrat myš: 5 tipů, na co se zaměřit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,