Držíme palce: První univerzální vakcína proti chřipce prochází klinickými testy

Britská společnosti Vaccitech v současné době provádí klinické testy přípravku MVA-NP + M1, který by se mohl stát světově první univerzální vakcínou proti chřipce. To by samozřejmě mělo obrovský dopad na oblast veřejného zdraví.

Chřipkové viry neustále mutují, kvůli čemuž se v současnosti používají sezónní vakcíny. Ty se musí aplikovat každý rok a jejich účinnost je značně kolísavá. Pokud bychom tedy disponovali látkou, která by poskytovala ochranu proti nejčastěji se vyskytujícím kmenům po delší dobu, náš život by byl mnohem jednoduší.

Takovou látkou by mohl být právě MVA-NP + M1, což je zjednodušeně řečeno jakýsi booster T-lymfocytů, které již chřipku dobře znají. Cílí na proteiny nacházející se ve virovém „jádru“, které se na rozdíl od bílkovin na povrchu (hemaglutininu a neuraminidázy), umožňujících viru proniknout do našich buněk, skoro nemění – minimálně v případě chřipky typu A. Tím se zásadně liší od ostatních vakcín, pro něž mutace výše zmíněných povrchových proteinů představuje velký problém.

MVA-NP + M1 je momentálně podávána 862 lidem ve věku 65 let a víc. Předpokládá se, že tato druhá fáze (první byla zaměřena pouze na bezpečnost) skončí do října 2019. Pokud vše půjdě dobře, bude následovat závěrečná fáze 3.

Podle CEO Vaccitechu Toma Evanse je tak teoreticky možné, že dotyčná „zázračná“ vakcína bude uvedena na trh již během následujících 5 až 7 let.

„Pokud budeme mít pozitivní data, ukazující, že můžeme ovlivnit míru hospitalizace a onemocnění chřipkou, pak nemám žádné pochybnosti o tom, že po tom nějaký partner skočí,“ řekl Tom agentuře Reuters.

Zdroj: ScienceAlert,

Diskuze (16) Další článek: Otestovali jsme 8 konvertibilních notebooků: co umí, jak jsou výkonné a jak dlouho vydrží?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,