Došlo kafe? Zaběhejte si po schodech!

Odborníci z University of Georgia zjistili, že obyčejná chůze po schodech zvyšuje energii víc než kofein. Tento způsob „životabuzení“ má navíc i další nezanedbatelné výhody – například vás nebude vůbec nic stát.

„Zjistili jsme, že po placebu ani kofeinu se pocity lidí příliš nezměnily. Ale díky cvičení se cítili mnohem energičtěji a vitálněji. Byl to dočasný pocit – cítili se tak bezprostředně po cvičení – ale šlo o větší efekt, než jakého jsme dosáhli s 50 mg kofeinu“ uvedl spoluautor dotyčné studie Patrick J. O'Connor. „Kancelářští pracovníci samozřejmě mohou jít ven a tam se procházet, ale musí být ideální počasí. Na schodech na mě nikdy nepršelo.“

Vědci pracovali se studentkami, které samy sebe označily za chronicky nevyspalé – což znamená, že spaly maximálně 6,5 hodin za noc. Za účelem testování vlivu kofeinu a cvičení každá skupina mj. podstupovala různé počítačové a slovní testy. Smyslem tedy bylo zjistit nejen to, jak se účastnice cítí, ale i jak dobře zvládají určité kognitivní úlohy.

Co se týče pozornosti a paměti, výsledky nestály za řeč bez ohledu na to, zda se chodilo po schodech nebo popíjela káva. První zmíněná činnost však zvyšovala motivaci k práci.

O'Connor uvedl, že je sice zapotřebí tuto problematiku nadále zkoumat, nicméně k navození výše popsaného pocitu by vám mělo stačit pouhých 10 minut pohybu. „Možná nemáte čas jít si zaplavat, ale 10 minut na chůzi po schodech mít můžete,“ uzavřel.

Zdroj: University of Georgia, Foto: Pexels

Diskuze (2) Další článek: Správný počítač má alespoň dva monitory. Anebo je to jinak?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,