Denis Papin, to není jen „papiňák“. Vyšlapal cestu k parnímu stroji a také měl spoustu smůly

  • Spousta lidí si myslí, že Denis Papin byl jen „nějakej kuchař“
  • Ve skutečnosti však šlo o odborníka na všechno možné – zejména na katastrofy
  • Mj. vytyčil zcela správný směr k prvnímu prakticky použitelnému parnímu stroji

Mnozí skvělí vědci a vynálezci mají při všem svém snažení neuvěřitelnou smůlu. Samozřejmě, na jejich špici nesesaditelně trůní náš Jára Cimrman. Špičkový a odvážný experimentátor ze sedmnáctého století mu ale dýchá na záda. Takový skvělý odborník na... no, na všechno možné, hlavně na katastrofy. A dnes si přitom mnozí myslí, že to byl snad nějaký kuchař! Není to pech? To si Denis Papin určitě nezaslouží.

Proč měl Papin v podstatě smůlu? Proč byl někdy nazýván Donem Quijotem mezi stvořiteli strojů? Protože bohužel z jeho velkých snů o přelomových vynálezech nakonec zbyl jen ten obyčejný papiňák. A to vše navzdory tomu, že vytyčil zcela správný směr k prvnímu prakticky použitelnému parnímu stroji.

Díky svým zkušenostem pochopil, že sílu páry lze spoutat a poznal i princip, jakým to lze realizovat. Zbývalo jediné – takový stroj postavit. A to právě Papin nezvládl.

Narodil se v roce 1647 a po jezuitské koleji absolvoval univerzitu v Angers, která z něj udělala pana doktora. Navzdory svému jezuitskému vzdělání byl ale protestant, tedy hugenot, nikoliv katolík. To se později v jeho životě ukázalo jako dost zásadní.

Diskuze (4) Další článek: Programování elektroniky: Postavíme detektor otevřených garážových vrat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,